DE CE EU?

Campanie TVR MOLDOVA „De ce EU?”: UE sporește reziliența energetică a R. Moldova

post-img
imagine simbol

Republica Moldova are șanse mari de a face parte din pieța energetică europeană înainte de a deveni membră a Uniunii Europene. Și asta datorită sprijinului oferit de UE pentru sporirea rezilienței energetice. În ultimii doi ani, Uniunea Europeana a ajutat Republica Moldova să facă față provocărilor din sectorul energetic și să crească securitatea energetică, dezlipindu-se de dependența de energia rusească. Tot cu sprijinul UE, R.Moldova a inceput un proces amplu de eficientizare energetică. Cum vor ajuta aceste proiecte la sporirea eficienței energetice vedem în următorul reportaj din campania TVR MOLDOVA "DE CE EU?".

 


După ce a redus la zero consumul de gaz rusesc in zona de pe malul drept al Nistrului, R.Moldova și-a învățat lecția. A stabilit prin lege stocurile obligatorii de gaze, a liberalizat piața gazelor și energiei și a demarat proiecte de infrastructură de interconectare energetică cu UE. În același timp, a inceput un proces amplu de modernizare a sectorului energetic care va aduce beneficii și economii considerabile cetățenilor. In perioada de criză, facturile la gaz și energie au fost o adevărată povară. Acest lucru însă nu ar fi fost posibil fără sprijinul financiar al UE. Unul dintre cele mai ample proiecte prevede reabilitarea energetică a zece dintre cele mai mari instituții medicale din R. Moldova. Acest lucru va aduce economii anuale de zeci și chiar sute de milioane de lei în bugetul de stat. Spitalul Republican este una dintre instituțiile medicale care vor fi reabilitate energetic, în cadrul proiectului finanțat de UE. Vor fi modernizate sistemele termice și electrice ale spitalului.


ANDREI UNCUȚA  director, Spitalul Republican "Timofei Moșneaga": „În lista lucrărilor care vor fi efectuate în cadrul Spitalului Republican se regăsesc tapetarea exterioară a clădirii, schimbarea geamurilor și ușilor, termoizolarea tavanelor, acoperișului. Un lucru extrem de important sunt renovarea sistemului de ventilare și instalarea unui sistem de climatizare”.  


Vor fi schimbate și o parte dintre ascensoare.


DRAGOȘ POLEAC șef departament, Spitalul Republican "Timofei Moșneaga": „În cadrul spitalului avem 23 de ascensoare, dintre care 9 sunt necesare a fi renovate, deoarece au fost date în exploatarea în 1977 și pe parcursul anilor uzura a depășit cu mult și sunt greu de întreținut”.


Valoarea lucrărilor este de 17 milioane de euro, adică peste 340 mil. de lei. Eficientizarea energetică a clădirii va reduce semnificativ facturile.


ANDREI UNCUȚA  director, Spitalul Republican "Timofei Moșneaga": „Cheltuielile noastre lunare pentru energie electrică  se ridică la 1 milion de lei, iar cele termice pe sezon se ridică la 10 milioane. Dacă vorbim de economii de 20% la energie electrică – 200 mii lei pe lună,  ajungem al 2 mil. pe an economii. La energia termică dacă vor 50% economii, vorbim de 5 milioane lei economii”.


O altă instituție medicală care urmează să fie reabilitată energetic este Institutul de Medicină Urgentă. Clădirea are pierderi mari de căldură pentru că sistemul termic este depășit de timp.


TIMUR SÎRBU șef, serviciul mentenanță, Institutul de Medicină Urgentă: „Spitalul de urgență a achitat anul trecut doar 12 mil lei pentru energia electrică . pe energie termică e și mai mare suma sigur că proiectul acesta e un cadou pentru spital și pacienți. În cadrul proiectului respectiv vor fi modernizate toate punctele termice care vor asigura blocul I, II, și III cu agent termic."


Vor fi schimbate geamurile, ascensoarele, sistemul de ventilare, iar pe acoperiș vor fi instalate panouri fotovoltaice. În total, la Institutul de Medicină Urgentă vor fi reabilitați 23 mii m2 de clădire cu o investitie de 10 mln euro.


TIMUR SÎRBU șef, serviciul mentenanță, Institutul de Medicină Urgentă: „Vor fi modernizate instalațiile electrice în cadrul proiectului, va fi înlocuit iluminat cu becuri led, de asemenea am profitat de calitatea de beneficiari și în cadrul proiectului vor fi înlocuite și ascensoarele”.  


În total, până în 2027, în cadrul proiectului de Eficiență Energetică, finanțat de UE, vor fi reabilitatea 10 instituții medicale.



INSTITUȚII MEDICALE CARE VOR FI REBILITATE ENERGETIC CU SPRIJINUL UE



1. Institutul de Cardiologie
2. Institutul Mamei și Copilului
3. Spitalul Clinic din mun. Bălți
4. Institutul de Medicină Urgentă
5. Institutul Oncologic
6. Spitalul Clinic Republican
7. Institutul de Neurologie și Neurochirurgie
8. Spitalul Clinic de Psihiatrie
9. Centrul Republican de Diagnosticare Medicală
10.  Institutul de Ftiziopneumologie


Au fost făcute auditele energetice, iar acum urmează proiectarea tehnică și lucrările propriu-zis, care vor începe în 2025. Bugetul proiectului este de 76,9 mln Euro, din care 1,3 mln euro sunt împrumutați de la Banca Europenă de Investiții, 30 de mln euro de la Banca Europenă pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), 15 mln de euro, împrumut nerambursabil din partea Platformei de Investiții pentru Vecinătate a Comisiei Europene și 1,4 mln de euro, contribuție din partea Guvernului Republicii Moldova.



PROIECTUL EFICIENȚA ENERGETICĂ ÎN REPUBLICA MOLDOVA


Perioada de implementare    2022-2027
Valoarea proiectului              76,9 mln euro
BEI                                        1,3 mln euro
BERD                                    30 mln euro
Platforma Investiții CE          15 mln euro
Guvernul R. Moldova             1,4 mln euro


RUSLAN SURUGIU director, UCIPE: „Per total vorbim de circa 200 mii m2. Se prevăd lucrări de izolare termică exterioară, izolare a acoperișului, înlocuirea geamurilor, instalarea sistemelor interioare de încălzire, sistemul de iluminat, reglarea consumului de energie termică și apa caldă, instalare inclusiv a sistemelor de colectare a energiei solare. Toate aceste măsuri ar duce la economii de 50% la agentul termic și 20% partea electrică”.


Un alt proiect de reabilitare energetică a 25 de clădiri publice de menire socială va fi implementat cu sprijinul Germaniei și Franței. Valoarea acestuia este de 68 milioane de euro.


RUSLAN SURUGIU director, UCIPE: „Un nou proiect care va fi lansat anul viitor pentru alte obiecte publice cum sunt spitale, instituții de învățământ superior. Va avea aceeași abordare de a reabilita energetic aceste instituții pentru ca să contribuim la o reducere esențială a bugetelor privind consumul de energie. Respectiv aceste instituții își vor putea folosi bani economisiți pentru alte scopuri”.  


CAROLINA NOVAC secretar de stat, Ministerul Energiei: „Ne orientăm și prioritizăm clădirile care  pot reduce cel mai mult din consumul pe care-l au. Această prioritate trebuie angrenată cu prioritatea minsiterului Educației”.


Recent, UE a anunțat un nou grant pentru R. Moldova  în valoare de 9,5 mil de euro pentru a spori reziliența energetică. O parte din acești bani vor ajunge în Fondul pentru Eficiență Energetică pentru sectorului rezidețial.


ION MUNTEANU director, CNED: „Cel puțin un million de euro va veni pentru sectorul rezidențial individual și alte milioane pentru scetorul multietajat, dar sunt la diferite etape negocierile".


Proiectul de eficiență energetică a fost deja implementat în 4 clădiri rezidențiale din Chișinău.


„Cu siguranță facturile, iarna asta au fost cu 20% mai mici decât facturile minime decât anii trecuți. Am deconectat serviciile de gaz . Categoric m-am dezis. Acum avem un apartament eficient energetic”.


CAROLINA NOVAC secretar de stat, Ministerul Energiei: „Consumul energetic pe m2  în RM depășește cu mult media la nivelul UE.  Avem multe clădiri energoface și ineficiente, care ne aduc și bătăi de cap, în sensul că sunt mari consumatori. Noi știm că putem reduce cu pana la 40% din consumul energetic. Tot UE ne ajută și suntem în proces de primirea  acestui grant nerambursabil. Tot cu sprijnul UE am implementat acel pilot ecovaucher. Tot procesul de tranziție energetică vine și cu oportunități, eu o numesc tranziția verde”.  


În prezent, sunt în proces se implementare zeci de proiecte finanțate de UE care vin să sporească reziliența energetică a R.Moldova.



Printre acestea: proiectul de infrastructură privind construcția liniei electrice Bălți-Suceava, care va diversifica surselE de alimentare cu energie a R.Moldova. Bugetul este de 77 mln. De Euro. Datorită UE, consumatorii vulnerabili energetic vor beneficia în continuare de vouchere pentru electrocasnice. Uniunea Europeană a oferit pentru asta un grant de 5,8 mil. De euro. Alte 350 de mil. euro vor fi oferite de UE pentru Proiecte de modernizare a sistemul termoenergetic al municipiului Bălți și optimizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termică din mun. Chișinău".



PROIECTE ÎN CURS DE IMPLEMENTARE CU SPRIJINUL UE

- "Construcția LEA 400 kV Bălți-Suceava"-
Perioada de implementare: 2023 - 2027
Buget: 77 mln euro
Sursa de finanțare: BERD, BEI, grant UE


-Vouchere pentru Electrocasnice-
Beneficiari: Consumatorii casnici (conform gradului de vulnerabilitate)
Perioada de implementare: 2024-2027
Buget: 5,8 mln dolari SUA
Sursa de finanțare: Grant UE


-"Sistemul termoenergetic al mun. Bălți, SA "CET-Nord"-
Beneficiari: Consumatorii casnici
Perioada de implementare: 2022-2026
Buget: 17 mln Euro.
Sursa de finanțare: BERD, GCF, E5P


-"Optimizarea sistemului de alimentare centralizată cu energie termic din mun. Chișinău"
Beneficiari: Locuitorii mun. Chișinău
Perioada de implementare: 2025-2031
Buget: 326 mln. euro
Sursa de finanțare: BERD, BEI, plus grant


În ultimii doi ani și jumătate, mai exact de la începutul războiului în Ucraina, și criza energetică din 2021-2022, UE a elaborat un pachet de sprijin pentru Republicii Moldova în mai multe domenii, și a oferit un sprijin de peste 1,09 miliarde euro, inclusiv granturi și împrumuturi. Un sprijin fără precedent a primit sectorul energetic.


CONSTANTIN BOROSAN secretar de stat, Ministerul Energiei: „Aș menționa sprijinul oferit de UE, în vederea facilității instrumentului de finanțare cu BERD , Acord de finanțare de 300 mil. euro care să ne ofere posibilitate să achiziționăm gaze naturale. În sezonul de încălzire 2022-2023, UE a venit cu sprijin financiar aditional de 60 mil euro direcționat pentru compensarea în facturi. Avem schimburi comerciale de import-export de energie electrică din UE și-n UE. Beneficiile că vom fi interconectați cu UE asta înseamnă surse sigure de energie, oportunități pentru afaceri, de a importa electricitate”.  


În ultimul an, R. Moldova practic și-a dublat producția de energia regenerabilă. De asemenea, Comisia Europeană va sprijini Republica Moldova să ajungă la emisii "net-zero" prin extinderea procesului de electrificare și eficientizare prin digitalizarea infrastructurii și promovarea tehnologiilor verzi. Astfel, Republica Moldova are șanse mari de a ajunge parte a pieței energetice europene înainte de a deveni membră a UE.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter