Actualitate

Ministra Catlabuga: Implementarea politicii agricole comune necesită nu doar timp și buget, dar și răbdare din partea fermierilor

post-img
emisiunea „Punctul pe AZi”
Sursa foto: TVR MOLDOVA

Autoritățile R. Moldova și-au setat mai multe priorități pentru dezvoltarea sectorului agricol, spune ministra Agriculturii și Industriei Alimentare, Ludmila Catlabuga. În cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA, oficiala a vorbit despre măsurile de susținere a agricultorilor și fermierilor, dar și despre programele de subvenționare a acestora.

FTR

„Având calitatea de stat la aderare avem multe priorități pentru a armoniza și transpune cadrul normativ cerințelor UE. În același timp, voi menționa că noi avem o lege a subvenționării, până în prezent, la ea s-a lucrat mulți ani la rând, a fost cizelată, îmbunătățită și subvențiile au fost acordate fermierilor pe mai multe măsuri”, a spus Ludmila Catlabuga.

„În sectorul vitivinicol, ne propunem să dezvoltăm și să replantăm soiuri autohtone de viță-de-vie pentru că avem exporturi foarte bune, dar, în același timp, vrem să ne aliniem și la cerințele pieței. Noi vorbim de multe ori de export, dar, în calitate de ministru, îmi doresc să putem acoperi piața internă, să putem oferi consumatorului nostru toată calitatea și cerințele de calitate cele mai înalte pentru că merită”, a mai spus ministra. 

În privința producerii laptelui, ministra a declarat că acest produs este un deficit și că cererea se acoperă din importuri.

„Concurență nu există, respectiv, segmentul de procesare solicită materie primă, fermierii încearcă să dezvolte fermele la nivel industrial, cu o creștere tehnologică de taurine la standarde. Prin urmare, laptele care urmează să fie  destinat procesării trebuie să fie de calitate și în volumul necesar pieței interne. Ulterior, să putem să ne aliniem tuturor cerințelor pentru a fi listați la export cu produse fie lactate direct, fie conexe, cum ar produsele în care se regăsește laptele”, a mai spus Ludmila Catlabuga.

Oficialul a precizat că programele ce urmează a fi aprobate pentru susținerea domeniului vor fi consultate cu agricultori și fermieri.

„Obiective sunt multe, la capitolul subvenționări, acum suntem în plină perioadă de consultări publice cu sectorul, vreau să fie clar – tot ce vom adopta ca program și intervenții nemijlocit va fi consultat cu sectorul. Implementarea politicii agricole comune necesită nu doar timp și buget, dar și răbdare. Nu putem avea un dialog constructiv în stradă și de aceea încerc să chem fermierii la masa de discuții, precum am și avut ședințe, avem discuții constructive, suntem deschiși să includem pe o platformă unică a altor specialiști din domeniul, ministerul Finanțelor, băncilor, mereu voi fi adepta dialogului constructiv”, a punctat ministra Agriculturii. 

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter