Actualitate

Cum va fi pus în aplicare sprijinul de 1,9 miliarde de euro, acordat R. Moldova de UE

video

Parlamentul de la Chişinău a ratificat Acordul care stabilește cum va fi pus în aplicare sprijinul financiar de 1,9 miliarde de euro, acordat Republicii Moldova de Uniunea Europeană. Documentul a fost prezentatat de premierul Dorin Recean și a provocat discuții aprinse între deputații majorităţii parlamentare şi opoziţie.

FTR

Potrivit documentului, Republica Moldova va beneficia din partea Uniunii Europene de un sprijin financiar în sumă totală de 1,9 miliarde de euro. Este vorba despre un grant de 520 de milioane de euro, destinat pentru investiții, precum și împrumuturi de 1,5 miliarde de euro, care vor fi debursate în funcție de progresele înregistrate în procesul de implementare a reformelor asumate.


DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: Cei care critică și spun minciuni despre acest pachet de stimulare a economiei si a societății Republicii Moldova. Ei nu vor Moldova să primească investiții reale pentru dezvoltare. Vor să țină cetățenii în zona gri a sărăciei. Mai ales că noi avem printre cele mai mici datorii publice din toată Europa. Noi vrem să dezvoltăm Moldova acum.

Dezbaterea documentului s-a lăsat cu dispute aprinse între deputaţi.


FTR

ADRIAN ALBU, deputat BCS: Banii curg gârlă. Întrebarea este foarte simplă, de fapt. Câți din acești bani au fost asimilați? Și care a fost efectul domnul prim-ministru?


DORIN RECEAN, prim-ministrul Republicii Moldova: Doar în compensarea facturilor au mers peste 10 miliarde de lei, la fel noi am oferit creșteri de pensii fără precedent, la fel am crescut salariile medicilor, învățătorilor. Am investit foarte mult în drumuri. Întrebați inclusiv primarii din PSRM cât de bucuroși sunt ei și cât de bucuroși sunt cetățenii. Pentru că au avut posibilitatea să aceseze acest program de investiții, fără condiții, fără dirijare de sus .


PETRU BURDUJA, deputat PSRM: Guvernarea PAS, în ultimii 4 ani, așa pentru împrospătarea memoriei a luat mai mult de 2,5 miliarde de euro. Și noi Republica Moldova cunoaștem care sunt succesele reformelor unde au fost utilizați acești bani. Cum s-ar spune unde bani?


VASILE GRĂDINARU, deputat PAS: Pentru mine este paradoxal că voi cei care veneați odinioară să solicitați 200 de milioane de la Federația Rusă, care vi se părea avantajos cu 5% și puneți gaj bugetul Republicii Moldova, criticați un ajutor de 1,9, dintre care 300 milioane este un grant, iar ceilalți sunt la un procent de două ori mai mic, decât cel care îl solicitați voi și care nu punem gaj bugetul Republicii Moldova.


Într-un final, Parlamentul a ratificat acordul. Suportul financiar va fi acordat în baza unor condiționalități, care se regăsesc în Agenda de reforme a Planului de Creștere pentru Republica Moldova, aprobată recent de Guvern. Documentul conține 153 de măsuri și 56 de reforme, care urmează să fie implementate până la sfârșitul anului 2027.


REPORTER: OLGA SARIVAN

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter