Actualitate

Pastilele de iodură de potasiu donate de România au ajuns deja la Centrele de Sănătate Publică din republică

Pastile de iodură de potasiu
Sursa video: TVR MOLDOVA

Republica Moldova a primit din România o donaţie de peste un milion de pastile de iodură de potasiu. Agenţia Națională pentru Sănătate Publică a împărţit, deja, comprimatele la Centrele de Sănătate Publică din ţară. A fost nevoie de aceste preparate în contextul îngrijorărilor privind situaţia tensionată de la centrala nucleară Zaporojie, din Ucraina.

Săptămâna trecută s-au înregistrat mai multe bombardamente în preajma centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa. Oficialii de la Kiev susţin că întregul complex este minat de ruşi, ceea ce creşte şi mai mult riscul unui accident nuclear. 

De aceea, în urma discuţiilor reprezentanţilor ministerului Sănătăţii de la Chişinău cu cei de la Bucureşti, medicamentele fabricate în România au fost trimise în Republica Moldova.

ELENA MUDRÎI, ofiţer de presă, ministerul Sănătăţii: „Ministra Sănătăţii a Republicii Moldova a solicitat ajutor din partea ministerului Sănătîţii din românia prin oferirea de comprimate de iodură de potasiu. Minstra a discutat în acest sens direct cu omologul său din România care s-a arătat deschis să doneze un lot de medicamente. Asigurarea ţării cu cantitate de astfel de preparate reprezintă o măsură de pregătire în cazul unui eventual pericol radiologic.”

Specialiştii subliniază că administrarea iodurii de potasiu este recomandată doar în cazul în care a avut loc o explozie nucleară iar substanţele radioactive ajung în mediul ambiant.

ION URSULEAN, şef, secţia Radioprotecţie, Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică: „Aplicarea iodurii de potasiu este recomandată pentru protecţia glandei tiroide a urmărilor nefaste asupra ei. Aceasta fiind captată de glanda tiroidă previne pătrunderea iodului radioactiv care se află în aerul atmosferic. Păstrarea acesteia este o măsură ca să o avem şi dor în caz necesar să o distribuim.”

Iodura de potasiu trebuie administrată exclusiv la indicațiile autorităților, transmise prin intermediul mass-media sau prin sistemul public de alarmare, mai spun specialiştii. 

Adulţii şi copii de peste 12 ani trebuie să ia două compirmate, copii între 3-12 ani - un comprimat, iar cei care au între o lună şi trei ani – o jumătate de pastilă. De obicei, nu se recomandă tratamentul profilactic cu iodură de potasiu celor cu vârsta de peste 40 de ani.

ION URSULEAN, şef, secţia Radioprotecţie, Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică: „Dacă noi dispunem de informaţii că a avut loc accidentul şi comparând cu condiţiile mediului concrete, direcţia vântului, distanţa până la locul unde a avut loc explozia cel mai eficient este cu cel puţin 6 ore înainte de inhalarea de către persoană, atunci avem un efect de 100 %. În momentul deja când a avut deja loc inhalarea, doar 2%.”

Farmaciile au în stocuri medicamente suficiente ce conțin iod, însă doar cu un gramaj mai mare, astfel că populaţia nu trebuie să-şi facă griji privind dispariţia comprimatelor de pe piaţă. Mai mult, lotul de pastile primit din partea României este distribuit deja către Centrele de Sănătate Teritoriale şi vor ajunge la oameni la indicaţia medicilor de familie.  

Agenţia de Mediu anunţă că nivelul de radiaţii înregistrat în Republica Moldova se încadrează în valorile normale.

GAVRIL GÎLCĂ, director, Agenţia de Mediu: „S-au înregistrat valori de la 0,10 microsievert, până la 0,17 microsievert. Aceasta este valoarea cea mai ridicată. În comparaţie cu limita de avertizare 0,25 microsievert, deci asta este o valoare mult mai mică ca valoarea limită. Valori care să ne pună în gardă sau care să ne atenţioneze de ceva, spre bucuria noastră, în cadrul reţelei naţionale nu se atestează.”

Specialiștii ANSP au elaborat un set de instrucţiuni privind administrarea iodurii de potasiu, care poate fi accesat pe site-ul ansp.md. Autorităţile susţin că acum nu există un pericol radiologic şi îndeamnă populația la calm. Şi în România a demarat o campanie de distribuire a iodurii de potasiu prin intermediul medicilor de familie şi al farmaciilor.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter