Sci-Tech

Studenții de la UTM şi oamenii de ştiinţă s-au întrunit la Noaptea Cercetătorilor Europeni, ediția 2022

Noaptea cercetătorilor
Sursa video: TVR MOLDOVA

Studenții Universităţii Tehnice a Moldovei din Chişinău şi oamenii de ştiinţă cu vastă experienţă s-au întrunit la Noaptea Cercetătorilor Europeni, ediția 2022. Au fost numeroase activităţi științifice interactive, o competiţie de robotică, iar vizitatorii au putut admira cele mai inovative proiecte ale anului.

În expoziția sub genericul "Creația deschide Universul", din parcul-muzeu al Universităţii Tehnice a Moldovei. cercetătorii au expus proiecte originale realizate în cadrul programelor de licență, master și doctorat.

"O staţie de pompare reglabilă. În funcţie de consumul din reţeaua hidraulică, se reglează pompa şi în felul acesta reducem consumul de energie la staţia respectivă."

"În cazul dat, avem un cap cu funcţionare pneumatică. Deci am făcut programare pentru ca să mutăm anumite piese dintr-o locaţie în alta. A fost un proiect european şi, sincer să vă spun, a fost foarte mult de lucru."

DANIELA DANILOVA, REPORTER TVR Moldova: "Un alt proiect inovativ am descoperit la Departamentul Informatică și Ingineria Sistemelor. Este vorba despre o proteză interactivă. Autorul acesteia a muncit timp de mai multe luni, astfel încât mecanismele să fie perfecte."

"- În ce mod această proteză poate ajuta persoanele cu dizabilități? - Persoanele cu dizabilităţi, în cazul dat, vor putea utiliza mâna dreaptă… să ridice, să ia… Acum este pus doar pentru a arăta funcţionalitatea, însă din start ea se conectează şi face tot ce face mâna mea." Publicul a avut ce vedea și aa preciat la adevărata lor valoare proiectele specialiștilor. "Astăzi am văzut diverse facultăţi care au reprezentat medicina veterinară, ingineria… şi mi-a plăcut foarte tare." "Ne bucură faptul că, în fiecare an, universitatea organizează aceste expoziţii. Asta demonstrează că noi într-adevăr realizăm lucruri importante, ce pot ajuta oamenii şi dezvolta producţia ţării noastre."

Vizitatorii şi-au putut testa aptitudinile în atelierele de sculptură, pictură, arhitectură şi design. Au avut uşa deschisă și spre Planetariul și Observatorul UTM.

VIOREL BOSTAN, rector, Universitatea Tehnică a Moldovei: "Pentru noi este o ocazie să atragem cât mai mulţi tineri în domeniul cercetării, să arătăm publicului larg ce înseamnă cercetare, care sunt rezultatele, importante şi pentru Republica Moldova. Cel puţin la nivelul UTM, vedem creşterea numărului de publicaţii, reviste internaţionale, reviste din baze de date internaţionale, vedem o creştere a brevetelor şi asta ne dă o doză mare de optimism ca să ne mişcăm în direcţia corectă."

ANATOLIE TOPALĂ, ministrul Educaţiei şi Cercetării: "Noi am aprobat primele investiţii care, eu sper, deja anul viitor să se vadă în universităţi, investiţii în laboratoarele de cercetare, în sălile de curs. În acest an am avut câteva specialităţi noi care ţine de domeniul IT şi domeniul tehnologiilor şi ne bucură că am avut o admitere foarte bună la specialităţile noi."

În premieră, "Noaptea Cercetătorilor Europeni" a fost organizată și la Bălți, în scuarul Universității de Stat "Alecu Russo". Evenimentul s-a desfășurat în cadrul unui proiect finanțat de programul Uniunii Europene pentru cercetare și inovare Orizont Europa.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter