Social

Cod Galben de ploi: Recomandările poliției și IGSU către cetățeni

post-img
imagine simbol

În contextul Codului Galben de instabilitate atmosferică, emis de către meteorologi, Poliția Republicii Moldova și IGSU a venit cu recomandări către cetățeni, în vederea evitării situațiilor de risc sau pierderi de vieți omenești.

Gestionarii bazinelor acvatice sunt îndemnați să monitorizeze lacurile, iar în caz de necesitate să coboare nivelul acestora în vederea evitării inundațiilor. Totodată, să se asigure că digurile de protecție sunt bine fortificate.

În caz de vânt puternic și ploi abundente, specialiștii recomandă oamenilor adăpostirea în mod de urgență într-o clădire sau mașină îndepărtată de firele electrice și copaci, care pot cădea peste autovehicul.

Totodată, persoanele sunt îndemnate să evite aflarea înainte de furtună, în timpul, dar și după aceasta sub clădiri și instalații înalte, cum ar fi piloni, turnuri, stâlpi, dar și arbori înalți. Este important de reținut că distanța de siguranță este egală cu înălțimea construcției. Mai mult, în vederea evitării situațiilor fatale, cetățenii sunt rugați să nu atingă sau să calce cablurile căzute la pământ.

De asemenea, salvatorii recomandă ca în timpul intemperiilor, aparatele și utilajele electrice să fie deconectate, iar geamurile și ușile locuinței să fie bine închise. Mai mult, specialiștii îndeamnă oamenii să nu atingă caloriferele și alte obiecte metalice, deoarece acestea conduc foarte bine curentul electric.

O atenție deosebită trebuie acordată și minorilor, astfel părinții sau cei care au în grijă copiii sunt rugați să nu-i lase de unii singuri acasă și să-i supravegheze în permanență, pentru a evita situațiile periculoase.

În condiții meteorologice nefavorabile este esențial ca toți cetățenii să se pătrundă de responsabilitate pentru propria viața și a celor din jur, respectând cu strictețe recomandările autorităților.

Totodată, poliția a emis o serie de recomandări pentru șoferi și pietoni:

- Sporiți prudența pe durata deplasării, dar mai ales pe traseele împădurite.

- Circulați cu viteză redusă, deoarece cu cât viteza este mai mare, rafalele de vânt laterale modifică ținuta de drum a mașinilor.

- Evitați oprirea sau staționarea în dreptul copacilor de pe marginea drumurilor.

- Asigurați-vă că ați parcat mașinile în siguranță, pentru a evita prăbușirea crengilor sau a altor obiecte peste automobile.

- Nu vă angajați în depășiri care pot pune în pericol siguranța dumneavoastră și a celorlalți participanți la trafic.

- Păstrați distanța față de vehiculul din față în condițiile unui carosabil umed.

- În condiţiile unui trafic aglomerat sau a apariţiei blocajelor rutiere, păstraţi-vă calmul, nu blocaţi intersecţiile şi nu vă angajaţi în depăşirea unei coloane de autovehicule fără a avea o bună vizibilitate.

Pietonilor li se recomandă:

- Să-și sporească atenția și să traverseze strada doar la trecerile pentru pietoni.

- Să nu circule prin zonele cu copaci sau cabluri electrice.

- Să evite deplasarea pe marginea carosabilului.

- Să poarte elemente reflectorizante pentru a fi vizibili.

- Motocicliştii să aibă la îndemână un accesoriu cu care să şteargă viziera căştii de protecţie şi să folosească echipament cu elemente reflectorizante.

- Nu uitați în condiţii de ploaie este necesară utilizarea luminilor de întâlnire şi pe timpul zilei, pentru toate categoriile de drumuri.

- Respectați indicațiile agenților de patrulare implicați la defluidizare.

În caz de situații de risc și excepționale oamenii sunt îndemnați să apeleze de urgență Serviciul 112.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter