Economic

Basarabenii împrumută tot mai puțin de la bănci

Mai putine credite
Sursa video: TVR MOLDOVA

Criza economică îşi spune cuvântul, iar ratele la bănci au crescut atât de mult încât le taie cheful basarabenilor să mai facă împrumuturi. Conform Bancii Naţionale, în septembrie au fost cu şapte la sută mai puţine acordări de credite față de luna august. Experţii spun că este un fenomen aşteptat, însă nu va dura mult.

Experții susțin că bănca naţională a Moldovei a reuşit să întărească în societatea ideea de  economisire, în defavoarea consumului.

TATIANA DUMITRIU, expert în evaluarea riscului de credit: „Era normal să scadă numărul de cereri, având în vedere conjunctura în care se află ţara acum, fiindcă oamenii chiar oamenii sunt mai prudenţi. Înafară de aceasta şi Banca Naţională a ieşit cu un şir de modificări, anume ca să tempereze consumul”.

Modificările la sistemul de creditare introduse de Banca Naţională a Moldovei au generat o descreştere a tranzacțiilor şi pe piaţa imobiliară.

VICTOR CERNOMORCENCO, agent imobiliar: „La moment, cererea pe piaţă există, cererea de cumpărare, doar că această cerere este amânată până vom avea o stabilitate economică în jur, atât pe plan intern cât şi pe cel mondial. Din analiza noastră, avem o scădere în jur cu 20-30 la sută mai puţine tranzacţii ca anii precedenţi”.

Inflaţia, războiul din Ucraina şi creşterea dobânzilor la ipoteci, sunt factorii care au pus pe pauză vânzările de imobile.

VEACESLAV IONIŢĂ, expert economic: „Ipoteca nu era sursa de bază a finanţării unei achiziţii imobiliare. Deci, erau economiiile personale şi împrumuturi de la rude şi prieteni. După mine această dobândă ridicată va mai dura un an de zile maxim, dar nu e factorul de bază care a stopat tranzacţiile imobiliare”.

Acum oamenii aşteaptă o stabilizare a situaţiei economice pentru a aplica la un credit.

„Consider că pentru a aplica la un credit, în primul rând trebuie să fim siguri că avem un serviciu, care să ne asigure. Mai bine strâng o sumă anumită şi i-au ceea de ce am nevoie, pentru că la noi în ţară sunt exagerat de mari. Nici într-un caz. Adică nu sunt pentru. Băncile, în situaţia actuală nu insuflă încredere. Eu şi aşa nu i-au, dar acum chiar deloc nu m-aş gândi niciodată. Ar fi prea mult să plătesc la bancă, luând în consideraţie salariul pe care este acum”.

Peste 64 la sută din totalul creditelor imobiliare au fost acordate în moneda națională, deoarece, în urma modificărilor făcute de BNM.

TATIANA DUMITRIU, expert în evaluarea riscului de credit: „Sunt credite acordate şi în valută străină persoanelor fizice, în ce caz. În cazul în care persoana fizică deţine venituri în valută străină, cum sunt lucrătorii migranţi, ori sunt persoanele care activează pe teritoriul Republicii Moldova, dar în companii internaţionale”.

În august, Banca Națională a Moldovei a mărit rata de bază cu 3% și a ajuns astfel la 21,5%.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter