Sci-Tech

R. Moldova, gazda celui mai mare eveniment digital din Europa de Est. La Digital Summit 2024 sunt invitaţi giganţi ai industriei IT, mii de delegaţi și zeci de speakeri internaționali

video

Cel mai mare eveniment digital din Europa de Est, Moldova Digital Summit 2024, se va desfășura la Chișinău în perioada 6-8 iunie. Vor participa peste 4 mii de delegaţi și 50 de speakeri internaționali. În cadrul summit-ului va fi amenajată şi o Zonă Expo a inovațiilor.

ZFR

La Chișinău Arena sunt pe ultima sută de metri pregătirile pentru Moldova Digital Summit 2024. Nume sonore din industria IT din Estonia, Ucraina, Polonia, Marea Britanie și Suedia sunt așteptate joi, la Chișinău. 50 de speakeri internaționali din cei 100 invitați vor participa la 24 de paneluri de discuție. În zona de expoziţii își vor prezenta inovațiile, serviciile și soluțiile digitale giganții tehnologici, alături de agențiile guvernamentale, companii și reprezentanţi ai mediului academic.

MARINA BZOVÎI administrator, Moldova IT Park:  Avem o zonă expo de 1000 de m2,  și în spatele scenei sunt stand-uri cu trei componente de bază, vor fi pe educație, business și autorități sau Guvern vin de asemenea cu un stand-destul de impresionant.  La nivelurile de sus vor avea loc întâlnirile B2B, o scenă dedicate pentru workshops și la intrare va fi o scenă dedicată produselor autohtone din IT din țara noastră.

Se va discuta despre tendințele la nivel global - Inteligența Artificială, securitatea cibernetica, BIG Data. Una dintre noutățile ediției este semnarea  Memorandului de înțelegere între Republica Moldova și Emiratele Arabe Unite, care le va permite companiilor IT să exporte produse și servicii în Orientul Mijlociu.

CĂTĂLINA PLINSCHI secretar de stat, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării:  Antreprenorii și societatea civilă trebuie să fie aici pentru că vom prezenta oportunități de finanțare pentru digitalizare și inovații. Vom semna un memorandum de înțelegere cu unul dintre cele mai mari parcuri de inovație și cercetare din Emiratele Arabe Unite care va permite companiilor din RM să facă schimb de experiențe cu companiile din parcul din Emirate.

Va fi prezentat și Programul "Europa Digitală", care deschide accesul la fonduri europene în valoare de 7 miliarde de euro. Iar vizitatorii îşi vor putea face semnatură electronică și vor testa aplicația guvernamentală EVO. În prezent, 60 la sută din serviciile publice din R.Moldova sunt digitalizate.

ZFR

CĂTĂLINA PLINSCHI secretar de stat, Ministerul Dezvoltării Economice și Digitalizării: Trebuie să fie aici și toți cetățenii pentru că vom lansa public, gratuit aplicația EVO, care va uni toate serviciile publice disponibile în mod digital și va permite cetățenilor să utilizeze documentele electronice.  Fiecare cetățean trebuie să înțeleagă că interacțiunile dintre stat, antreprenori și cetățean trebuie să fie 100% digitale. Asta va duce în primul rând la reducerea corupției și sporirea transparenței.

Evenimentul este organizat de Ministerul Dezvoltării Economice, Asociația Națională a Companiilor TIC, Agenția de Guvernare Electronică și alți parteneri.

MARINA BZOVÎI, administrator, Moldova IT Park: Este o oportunitate de a face business pentru că toți cei din comunitățile internaționale vin și cu interesul de a stabili potențiale conexiuni cu companiile locale.

În prezent, 89 la sută din serviciile IT generate de rezidenții Moldova Innovation Tehnology Park sunt exportate.  În 2023, cifra de afaceri a sectorului IT a fost peste 12 miliarde de lei, aproape 5% din PIB. Republica Moldova se află pe locul doi privind numărul de angajați în domeniul IT.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter