Social

Tango-terapia, o metodă de a da un suflu nou relațiilor de cuplu

Tango-terapia, o metodă de a da un suflu nou relațiilor de cuplu

Nu există relaţii de cuplu perfecte, în care totul să fie doar lapte şi miere. Iar problemele de familie pot fi rezolvate şi pe ringul de dans. O metodă de a da un suflu nou relaţiei este tango-terapia, care deja se bucură de succes în rândul cuplurilor din Republica Moldova.

Alex şi Ecaterina Guţaga sunt căsătoriţi de nouă ani. De câteva săptămâni, soţii au decis să se înscrie la cursuri de tango argentenian şi spun că se simt ca la începutul relaţiei, iar cuplul mai sudat.

ECATERINA GUŢAGA: „Mai ales pe timp de iarnă când nu prea ai ce face şi nu prea ai unde să ieşi, un pic să antrenezi focul din tine, prin tango e foare frumos. Avem copilaşi. Copilaşii se duc la bunei şi noi după job venim la tango”.

ALEX GUŢAGA: „Te întorci la început, când ai făcut cunoştinţă cu soţia ta. O simţi, ea te simte pe tine. Este o mişcare interdependentă, unde fiecare pas aduce o valoare şi relaţia este mai strânsă”.

Cea care a reuşit să convingă mai multe cupluri din Republica Moldova să îmbrăţişeze tangoul este Tatiana Gordinscaia. Dansatoare profesionistă, antrenoarea spune că tangoul argentenian este un adevărat medicament pentru suflet şi un catalizator de emoţii.

TATIANA GORDINSCAIA, antrenoare de dans: „Este dansul terapiei. Aici se întâlnesc cei doi cu diferite caractere. Bărbatul este cel care conduce. Femeia este cea care trebuie să asculte, dar nu în sensul ca dictator eu îţi spun şi tu faci, dar în sens de parteneriat. Aici este vorba de un dialog viu în fiecare minut. Un dialog fără cuvinte şi un limbaj al corpului”.

PAVEL LOZAN, antrenor de dans: „Învaţă să aibă grijă unul de altul şi încă să spună ce-şi doresc în mod foarte politicos şi foarte atent”.

Stresul, lipsa de comunicare şi problemele financiare sunt printre cele mai întâlnite cauze ale crizelor de cuplu, susţin psihologii.

ZINAIDA GRIBINCEA, psiholog: „În familiile tinere nou formate există nişte crize care apar de exemplu la apariţia primului copil, atunci când cresc responsabilităţile, când fiecare dintre parteneri trebuie să se implice pentru creşterea lor. Cuplurile mai în vârstă, care deja au un stagiu de conveţuire împreună, trec prin crize de vârsă, trec prin situaţii şi dificultăţi de diferit ordin, inclusiv financiare”.

Iar comunicarea şi timpul de calitate petrecut împreună asigură trăinicia unei relaţii.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter