Economic

Banii achitați în plus ca impozite și taxe vor putea fi anulați prin prescripție doar după notificarea contribuabilului

post-img
Bani

Sumele de bani achitate în plus statului sub formă de impozite și taxe vor putea deveni pasibile pentru anulare prin prescripție doar după notificarea prealabilă a contribuabilului. Modificarea normativă se regăsește într-un proiect publicat de Ministerul Finanțelor pentru consultări publice.

Astfel, norma propusă stabilește că până la inițierea procedurii de anulare a sumelor prin prescripție, Serviciul Fiscal de Stat va informa contribuabilul despre inițierea procedurii de anulare, cu acordarea posibilității pentru prezentarea probelor privind imposibilitatea solicitării restituirii în termenul stabilit, scrie Bizlaw.md.

În cazul în care contribuabilul nu va prezenta probele și argumentele privind neexpirarea termenului de prescripție sau argumentele de repunere în termen nu vor fi întemeiate, Serviciul Fiscal de Stat va anula sumele plătite în plus pentru care a expirat termenul de prescripție.

Serviciul Fiscal de Stat va informa contribuabilii după cum urmează:

  • entitățile care corespund cerințelor art.187 alin.(21) din Codul fiscal - prin email sau prin intermediul cutiei poştale din cabinetul electronic personal al contribuabilului de pe portalul Serviciului Fiscal de Stat;
  • celelalte categorii de contribuabili, ale căror sume plătite în plus pasibile anulării, nu depășesc 1000 lei - prin plasarea informației pe pagina oficială a Serviciului Fiscal de Stat sau dacă depășesc suma de 1000 lei, conform art.1291 din Codul fiscal. 

author-img_1

Cristian Sava

Reporter