Desemnarea echipei viitoarei Comisii Europene a intrat în impas după ce eurodeputații au aprobat doar 19 dintre cei 26 de comisari propuși de Ursula von der Leyen, lăsând în aer șapte propuneri. Numirea unui comisar european pentru extindere se numără printre comisarii neaprobați încă, însă acest lucru nu ar trebui să îngrijoreze Chișinăul. Pe ce trebuie să se concentreze Republica Moldova în acest moment este „să înțeleagă că direcția este Europa și să nu facă niciun pas greșit”. Despre aceasta a vorbit vicepreședintele Euractiv Dan Luca în cadrul emisiunii „Impact Global” de la TVR MOLDOVA.
Uniunea Europeană este obișnuită cu crize și, fără doar și poate, va fi depășită și această criză politică, de numire a comisarilor europeni, spune Dan Luca.
„Uniunea Europeană este obișnuită cu crize. Doar în ultimii cinci ani am avut două sau trei crize majore: criza COVID, criza din 2022 cu invazia din Ucraina, și bineînțeles au fost alte crize de exemplu criza prețurilor care a fost foarte puternică la nivelul Uniunii Europene, în special au fost afectați consumatorii casnici. O criză nu ajută la o stabilitate, normal, criza nu ajută la o stabilitate și la a pune pe masă dosare constructive, dar asta este realitatea și trebuie să faci în față. Și poate asta este noua realitate: vom avea crize mici sau crize mari”.
Totuși, Uniunea Europeană rămâne a fi un proiect al prosperității, lucru care contează cel mai mult în acest moment pentru statele care au aspirații europene, inclusiv pentru Republica Moldova, mai spune vicepreședintele Euractiv: „Uniunea Europeană încearcă și ați văzut programele, ați văzut anumite rapoarte, UE își dorește să meargă în direcția aceasta a prosperității economice. Să nu uităm, la început, când s-a format această entitate Europeană, în anii '50, în primul rând a fost pacea și prosperitatea cetățenilor(...) Bineînțeles că pentru Moldova este foarte important să avem echipa nouă de comisari, dar nu numai asta. Este important cine e comisarul respectiv (n.r. comisarul pentru extindere). Important ca Moldova să își facă treaba și să înțeleagă că direcția este Europa și să nu facă niciun pas greșit. Și vorbesc foarte serios, ați văzut ce se întâmplă cu Georgia sau cu alte țări care încearcă un pic să o mai dea codită. Cred că Moldova trebuie să se uite un pic ce trebuie să facă politicienii, și nu doar politicienii, pentru a intra în Uniunea Europeană în 2030 și a avea un parcurs european strălucit”.
De asemenea, Dan Luca a dat exemplul României, care a înregistrat o dezvoltare istorică, odată intrată în Uniunea Europeană: „Aș vrea să subliniez pe partea asta economică: România așa cum știți este aproape de 18 ani în Europeană, economia României e de șapte ori mai mare în ultimii 17 ani. Deci asta e miza e o miză enormă, istorică și cred că așa trebuie să vadă și Moldova”.
Emisiunea poate fi urmărită în întregime mai jos: