Cultură

Meșteșugurile autentice au fost promovate astăzi, la Chișinău. 30 de meșteșugari au fost premiați

Meșteșugurile autentice au fost promovate astăzi, la Chișinău. 30 de meșteșugari au fost premiați

Gala Meșteșugarilor Populari din Republica Moldova, un eveniment tradițional dedicat promovării meșteșugurilor autentice, a avut loc astăzi la Chișinău. Sărbătoarea a reunit artizani ce păstrează și transmit mai departe tradițiile și tehnicile străvechi ale meșteșugurilor populare.

BFCO


Elena Lupașcu, șefa Secției de Port Popular, a fost premiată pentru promovarea valorilor artistice tradiționale.

ELENA LUPAŞCU, șef Secție Port Popular: „Mă doare faptul că s-a rupt firul cu strămoşii şi în special colectivele artistice și dansatorii, uneori, poartă sau își confecționează costume care sunt străine. De multe ori, îmi pare rău să spun asta, dar este un kitsch.”

În cadrul galei, 30 de meșteșugari au fost premiați pentru contribuțiile lor remarcabile. Ei s-au evidențiat nu doar prin măiestria lor, ci și prin organizarea de ateliere și tabere de creație, transmițând meșteșugurile autentice mai departe.

LUDMILA GÎRLOVAN, șef Secție Bijuterii: „Pentru toți meșteșugarii, este o mare onoare să primească o distincție, deoarece astfel se pune în valoare meșteșugul lor. Aceasta le recunoaște efortul de a transmite tradiția mai departe și reprezintă o mare onoare atunci când munca lor este apreciată.”

VICTORIA PARLUI, şef Secţia Ceramică şi Olărit: „Sunt o mulţime de probleme cu care meşterii se confruntă precum lipsa materiei prime și a utilajelor, dar ceea ce contează cu adevărat este dorința lor. Când meșteșugarul dorește, atinge cel mai înalt scop”.

DIANA DICUSARI, preşedinte, Uniunea Meşterilor Populari din Republica Moldova: „Pentru a susține meșteșugarii populari și a sublinia încă o dată importanța lor pentru țara noastră, este esențial să promovăm culturizarea în masă și să sprijinim direct meșteșugarii.”

Gala Meșterilor Populari este organizată de Uniunea Meșteșugarilor din Moldova, cu sprijinul Primăriei Chișinău, Direcției Cultură și Patrimoniu Cultural și Muzeului Național de Etnografie și Istorie Naturală.

PETRU VICOL director, Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală: „Ei au fost primii care au donat noului muzeu piese foarte importante şi care astăzi sunt piese din colecţiile etnografice ale muzeului.”

MONICA BABUC, director, Institutului Cultural Român de la Chișinău: „Vă rog foarte mult să lăsaţi în urma dumneavoastră, tineri care o preia şi o să vă urmeze acest meşteşug pe care dumneavoastră îl practicaţi.”

Uniunea Meșterilor Populari are peste 400 de membri din Republica Moldova și România.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Editor