Proiectul privind crearea unei Curţi Anticorupţie urmează să fie dezbătut săptămâna viitoare în Parlamentul Republicii Moldova. Subiectul a fost intens discutat, iar preşedintele Maia Sandu a cerut urgentarea implementării acestui proiect, pentru a reducere timpul de examinare a dosarelor de mare corupție, inclusiv cea politică. Unii experţii cred că proiectul este riscant, iar un astfel de tribunal anticorupţie ar putea fi folosit în scopuri politice.
Proiectul pentru crearea unei Curţi Anticorupţie a fost inaintat de Preşedenţie.
VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiţiei: Proiectul de lege în prima lectură prevedea o judecătorie de prim nivel, din 15 judecători, un colegiu la nivel de curtea de apel şi deja curtea supremă. Se discută despre mai multe opţiuni, să fie cât mai simplu de implementat. În al doilea rând să se vadă şi cu soarta dosarelor care sunt acum în fază de examinare sau ajunse la faza de finalizare. De aceea urmează să analizăm dacă păstrăm instanţa de prim nivel, facem un sediu specializat sau aceşti judecători să fie ca complete specializate într-un sediu separat.
Secretarul Comisiei juridice, numiri şi imunităţi din parlament a declarat că săptămâna viitoare urmează să fie dezbătut această iniţiativă legislativă în cadrul unei şedinţe publice. Noul sistem judecătoresc ar trebui să rezolve problema tergiversării examinării cazurilor de corupție politică.
IGOR CHIRIAC, secretar, Comisia juridică, numiri şi imunităţi: Crearea acestei instituţii cred că este necesară. În ce formulă va fi - se discută acum. Scopul acestei instanţe este ca cazurile de corupţie să fie examinate într-un termen restrâns. Să nu aşteptăm ani de zile până a fi pronunţată o hotărâre.
ADRIAN ALBU, deputat BCS: De fiecare dată când ceva merge prost, se crează instituţii noi. Nicidecum nu se caută greşeala care a fost până acum. Coruperea alegătorilor este o problemă foarte mare. De aceea, nu crearea de tribunale, nu comasarea instituţiilor cum se dotereşte a CNA-ului şi cu Procuratura Anticorupţie.
Expertul Alexandru Tănase e sceptic față de necesitatea creării Curții Anticorupție. El susține că problemele în combaterea fenomenului corupţiei politice nu au nicio legătură cu specializarea judecătorilor pe aceste categorii de cauze penale.
ALEXANDRU TĂNASE, expert constituţional: La ora actuală, pe instanţele de judecată nu se află un volum atât de mare de dosare de corupţie care ar fi general un blocaj. Din alte perspective, este o iniţiativă foarte riscantă, deoarece cei care vor controla aceste tribunale anticorupţie vor obţine un instrument foarte periculos, care poate fi în mod potenţial folosit în scopuri politice.
Reamintim că anul trecut, presedintele Maia Sandu a cerut Parlamentului și Guvernului să creeze Curtea Anticorupție, o instanță specializată care să investigheze cazurile de corupție mare și de corupție în sistemul justiției. Și Consiliul Suprem de Securitate a cerut Parlamentului să pregătească cadrul legal pentru crearea Curții Anticorupție, iar noul CSM să anunțe concurs pentru selectarea judecătorilor.. Tot anul trecut, Parlamentul a aprobat în prima lectură proiectul de creare a Curţii Anticorupţie.