Politic

Maia Sandu, la Atena: Războiul din Ucraina este tragedia secolului, iar R. Moldova s-a implicat de la bun început în atenuarea consecinţelor

Maia Sandu, la Atena
Sursa video: TVR MOLDOVA

Războiul din Ucraina este tragedia secolului, iar Republica Moldova s-a implicat de la bun început în atenuarea consecinţelor acestuia. Este declaraţia pe care a făcut-o preşedintele Maia Sandu, la Atena, la Forumul guvernamental pe teme de actualitate economică, organizat de publicația "The Economist". În faţa mai multor şefi de state, Maia Sandu a făcut apel la rezilienţă şi consolidare pentru a reduce consecinţele globale ale războiului început de Vladimir Putin în Ucraina.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova „ Suntem pregătiți să lucrăm pentru a sprijini eforturile internaționale, de a permite exporturile de cereale ucrainene până vom evita o criză alimentară globală. Între timp, ne confruntăm cu provocări fără precedent în domeniul energetic, securitate și cel economic. Nu știm cât vor putea suporta cetăţenii noştri povara creşterii prețurilor la alimente, utilități sau combustibil. Probabil, nicio țară nu a fost afectată de creșterea preţurilor, de incertitudinile tot mai mari privind asigurarea cu energie decât Republica Moldova."

Maia Sandu le-a mulţumit parternerilor europeni pentru decizia de a acorda Republicii Moldova statut de ţară candidat la aderare.

MAIA SANDU, preşedintele Republicii Moldova „ Democrația ar putea fi printre lucrurile pe care oamenii sunt gata să le sacrifice pe altarul siguranței și cu stomacul plin. Aceasta nu este o problemă a Republicii Moldova. Este o vulnerabilitate a multor democrații fragile, care depind de importurile de energie și trebuie să plătească prețuri exorbitante."

La eveniment a participat, prin videoconferinţă, şi preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, care a cerut ajutor pentru ţara sa.

VOLODIMIR ZELENSKI preşedintele Ucrainei: „Rusia vede teritoriile noastre ca pe o platformă pentru preluarea altor țări europene. Oferiți-i Ucrainei securitate, adică asigurați securitatea întregii Europe.”

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter