Economic

Ministrul Energiei: Chişinăul îşi propune construcţia unei noi linii de înaltă tensiune conectată cu România

Ministrul Energiei: Chişinăul îşi propune construcţia unei noi linii de înaltă tensiune conectată cu România

Republica Moldova are intenții de colaborare strategică în domeniul energiei cu România. Chişinăul îşi propune construcţia unei noi linii de înaltă tensiune, în zona de centru. Anunţul a fost făcut de ministrul Energiei, Victor Parlicov, la emisiunea "Punctul pe AZI" de la TVR MOLDOVA.

VICTOR PARLICOV ministrul Energiei: „Se discută despre parteneriate pentru valorificarea mai bună a nodului hidroenergetic de la Costești, se discută despre potențiale investiții în RED NORD, se discută despre parteneriate bilaterale pe zona nucleară. Ce vrem să facem acum, la nivel de ministere, este să reactivăm comisiile bilaterale, care implică nu doar la nivel de ministerial R.Moldova şi România, dar inclusiv întreprinderile cheie din sector este vorba despre Moldelectrica și Transelectrica, operatorii de sisteme de gaze.”

În prezent este în plin proces construcţia liniei de înaltă tensiune Vulcăneşti-Chişinău. Ministrul Energiei, Victor Parlicov, spune că se ia în calcul utilizarea unei părţi din grantul oferit de SUA pentru realizarea unei interconexiuni noi cu România, în zona de centru.

VICTOR PARLICOV ministrul Energiei: „Încă nu este decizia finală, dar una din opţiuni este utilizarea unei părţi din grantul de 300 mil acordat de SUA să fie alocate unei noi interconexiuni pe zona de centru, mai alături de Iaşi-Ungheni, care să creeze încă o legătură de tensiune mai înaltă de 110 kilovolţi care sunt.”

Victor Parlicov a precizat că un alt proiect este platforma comună de comunicare între România și Republica Moldova în domeniul energetic.

VICTOR PARLICOV ministrul Energiei: „Vorbim despre operatori de piaţă, o formulă mai rapidă de a crea o piață funcțională atât pe energie electrică, cât și pe gaze naturale. Noi aşteptăm cu nerăbdarea ca în cadrul Transelectrica, Opcom să se ia decizia că Opcom să îşi deschide filială în R.Moldova. Voi avea o întâlnire bilaterală cu ministrul Virgil Popescu. Agenda bilaterală moldo-română pe segmentul energiei este atât de bogată, încât se cere un dialog permanent.”

După criza energetică provocată de Gazprom, Chişinăul s-a orientat spre alte pieţe. Iar o premieră este că, iarna trecută, Republica Moldova a importat gaz de pe piaţa internaţională. Luni, însă, directorul Moldovagaz a declarat că, în această lună, malul drept al Nistrului a reluat livrările de la Gazprom.

Decizia lui Vadim Ceban l-a nedumerit pe ministrul Energiei, care spune că Republica Moldova a reuşit să depăşească perioada rece cu rezerve de gaz cumpărate de pe alte pieţe decât cea rusă. În replică, reprezentanţii Moldovagaz au declarat că au acţionat conform contractului semnat cu Gazprom.

Din decembrie 2022, întreaga cantitate de gaz livrată de Gazprom Republicii Moldova ajunge în regiunea transnistreană. În schimb, malul drept primeşte energie electrică de la centrala de la Cuciurgan. Înţelegerea Chişinăului cu Tiraspolul este valabilă în perioada ianuarie - martie.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter