Procuratura monitorizează și investighează acțiunile ce se referă la destabilizarea securității R. Moldova. Despre acest lucru a vorbit, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi”, de la TVR MOLDOVA, procurorul general interimar, Ion Munteanu.
„Constat, cu certitudine, că în ultimul an R. Moldova s-a întâlnit cu niște fenomene fără precedent. Într-un cuvânt este pe bună dreptate numit război hibdrid. Este vorba și de un atac mediatic și de ordin energetic pe alocuri, ne-am întâlnit foarte clar cu implicarea structurilor externe în tentativele de destabilizare a ordinii publice. Toate aceste aspecte, în special cele care țin de securitatea statului, securitatea ordinii publice sunt în vizorul Procuraturii, sunt investigate, investigații sunt active și la moment. O cauză penală este deja pe rolul instanței, este vorba de o cauză în care sunt inculpate șapte persoane care pregăteau acțiuni de destabilizare a ordinii publice. Este vorba de acțiuni de urmărire penală care au avut loc în perioada martie-aprilie. Și e vorba de o altă cauză penală care la fel este pe rolul instanței de judecată unde în cadrul urmării penale s-a constatat că inculpatul are tangență directă la serviciile speciale ale Federației Ruse. În aceeași ordine de idei sunt investigate și direct și în atenția mea personală și a procuraturii specializate, PCCOCS, fenomenele de infracționalitate informatică. Aici cumva suntem luați pe nepregătite, cel puțin Procuratura nu are capacitate tehnică de a investiga și de a fi eficienți în investigarea acestor tipuri de atacuri, infracțiuni, însă în colaborare cu colegii din MAI încercăm să înțelegem exact ce s-a întâmplat”, a spus Ion Munteanu.
El a fost solicitat să se refere și la schemele prin care acționează Ilan Șor în R. Moldova, în special la banii, care ar proveni din Rusia, folosiți de Ilan Șor în tenative de destabilizare a R. Moldova..
„Despre proveniența banilor, într-adevăr una dintre versiunile organului de urmărire penală este aducerea banilor în țară în limita a zece mii de euro sau dolari, adică a sumei care nu este necesar de a fi declarată. Ideea este că acești bani sunt aduși concertat de anumite grupuri de persoane care au doar această menire, deci să iasă în afara țării și să intre înapoi cu acești bani. În aceste circumstanțe le-am făcut suficient de publice în momentul în care am mers în Parlament și am solicitat acordul pentru ridicarea imunității privind expedierea cauzei penale în judecată în privința deputatei Tauber. Acolo am explicat, inclusiv, aspectele respective. Însă asta nu este unica cale prin care sunt utilizați bani din afara R. Moldova pentru a promova anumite activități criminale împotriva statului”, a precizat Ion Munteanu.
Oficialul a menționat că și criptovaluta este utilizată de cei care încearcă destabilizarea R. Moldova.
„Aceste aspecte la fel sunt investigate, nu aș putea să mă expun la moment în ce proporție sunt utilizate altfel de monede decât moneda cash, însă aceasta este o versiune de bază a anchetei referitor la prveniența acestor mijloace financiare. La moment ne întâlnim cu aspecte care nu au mai fost investigate, organul de urmărire penală și nici procuratura nu avem precedent în asemenea fel de investigații. Suntem puși în situația să învățăm din mers și atunci ne adaptăm. Plus tehnologiile informaționale de care dispune procuratura cât și organul de urmărire penală a MAI nu întotdeauna sunt suficient de eficiente pentru a da răspuns la toate întrebările care le au procurorii, nu mai vorbesc de societate”, a spus Ion Munteanu.