În retorica susţinătorilor Kremlinului în Republica Moldova este tot mai prezentă ideea aşa-numitei legi „a agenţilor străini”, inspirată din modelul rusesc. Unul dintre cei mai vocali susținători ai acestui proiect este liderul Partidului Socialiştilor, Igor Dodon. Fostul preşedinte, cercetat penal în mai multe dosare penale, a declarat că adoptarea unei asemenea legi va deveni un angajament politic al formaţiunii sale.
Experţii de la Chişinău trag un semnal de alarmă şi spun că iniţiativa ar putea suspenda integrarea ţării în Uniunea Europeană.
Aşa-numita lege a „agenţilor străini”, adoptată în Georgia în 2024 şi inspirată dintr-o inițiativă legislativă similară din Rusia, prevede ca orice asociație neguvernamentală sau organizaţie media care beneficiază de o finanţare din străinătate, de cel puţin 20 la sută, să fie obligată să se înregistreze ca „organizaţie ce urmăreşte interesele unei puteri străine”.
Liderul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Igor Dodon, a declarat pe o reţea socială că, dacă va ajunge la guvernare în urma alegerilor parlamentare din toamna acestui an, legea privind agenţii străini va deveni un angajament politic.
Igor Dodon liderul, Partidului Socialiştilor din Republica Moldova: „Asta va fi angajamentul nostru politic, inclusiv în platforma noastră electorală. Eu despre asta am anunţat. Noi vom elabora şi vom propune spre aprobare în Parlament o lege cum este în Statele Unite, Georgia, o lege care să interzică ONG-urilor să se ocupe cu politica”.
Experţii de la Chişinău atrag atenţia asupra faptului că legea invocată de fostul preşedinte, cercetat în penal în mai multe dosare, este implementată diferit în SUA faţă de Georgia. Analiştii mai spun că iniţitiava aplicată de Georgia urmăreşte suprimarea vocilor critice şi îngrădeşte libertatea de exprimare.
Andei Curăraru expert, WatchDog: „Dacă vorbim despre SUA, acestea încearcă să reglementeze, de fapt, domeniul de lobby, iar Georgia şi Rusia încearcă să limiteze vocile care sunt împotriva statului. Vorbim despre nişte limitări foarte mari, vorbim despre faptul că toate tranzacţiile trebuie transmise statului, acele disclaimere, acele fraze lungi pe care le vedem în mass-media rusească de la jurnaliştii independenţi, răspundere adminsitrativă, dar şi penală.
Vadim Vieru avocat, Promo-LEX: „Scopul unei astfel de legi este de a intimida, scopul este de a face ca aceste persoane, de exemplu, jurnalişti sau apărători ai drepturilor omului, să nu mai realizeze acţiuni critice asupra guvernării. Este, de asemenea, o acţiune de public shaming. Este o limitare nejustificată a drepturilor. La Curtea Europeană a Drepturilor Omului sunt deja cazuri pe subiectul „agenţilor străini” sau a legislaţiei cu privire la „agenţii străini”.
Iniţiativa legislativă promovată de liderul socialiştilor este un pericol şi pentru viitorul european al Republicii Moldova, care ar putea urma scenariul Georgiei.
Alexandru Tănase, fost preşedinte Curtea Constituţională din R. Moldova: „Cel mai mare risc este georgizarea Republicii Moldova, ceea ce înseamnă că Republica Moldova, cu foarte mulţi prieteni pe continentul european şi în lume, în cazul în care putiniştii preiau controlul asupra acestei ţări, ea va deveni foarte rapid un stat izolat. Uniunea Europeană va sprijini Republica Moldova atât timp cât ea va fi un stat democratic şi nu va fi putinistă”.
Adepţii politicii moscovite în Republica Moldova au readus în discuţie subiectul privind legea „agenţilor străini” după ultimele declaraţii ale lui Donald Trump, inclusiv privind activitatea ONG-urilor.
Conform datelor publicate de USAID, în ultimii trei, în Republica Moldova au fost investite peste 300 de milioane de dolari pentru securitatea energetică şi alte 60 de milioane de dolari prin Programul „Tehnologiile Viitorului”. Iar pentru Agricultură au fost alocate aproape 50 de milioane de dolari. Potrivit experţilor, scopul acestor narațiuni intens promovate de politicienii pro-ruşi urmăreşte intimidarea societăţii civile.
Andrei Curăraru, expert, WatchDog: „ONG-urile primeau nici 10 la sută din banii care veneau în Republica Moldova, în special, în ultimul timp, asta se referea la proiecte energetice, îmbunătăţirea capacităţilor Republicii Moldova de a genera energie, de a fi mai eficient: şcoli, primării etc.”.
În Georgia, legea „agenților străini” a fost votată în 2024, lucru ce a generat proteste masive. Decizia a fost catalogată de opoziția de la Tbilisi, dar și de mai multe organizații internaționale, precum Amnesty International, drept o încercare de a „copia” legea din Federaţia Rusă, votată în 2012.
După intrarea în vigoare a legii, UE a suspendat aderarea Georgiei la UE și a înghețat resursele financiare, în valoare de 200 de milioane de euro”.
Redactor: Carina Muller