Codul Educaţiei va fi modificat astfel încât să interzică folosirea telefoanelor mobile, a tabletelor sau a ceasurilor inteligente în şcoli. O decizie în acest sens a fost adoptată în şedinţa de Guvern din această săptămână. Cei mai mulţi dintre elevi, părinţi, dar şi cadre didactice susţin această măsură şi cred că va contribui la îmbunătăţirea procesului didactic.
La intrarea la ore, elevii îşi vor lăsa dispozitivele mobile într-o cutie specială. Unii dintre ei recunosc că au tendinţa să-şi folosească telefoanele la clasă. „Consider că utilizarea telefoanelor mobile în timpul orelor nu e neapărat un lucru rău, depinde deja cu ce scop. Desigur, copiii care se joacă la lecţii în loc să asculte profesorul, au de suferit fiindcă nu însuşesc destul de bine materia ca ceilalţi care sunt atenţi.” „Sincer vorbind, atât eu, cât şi colegii mei suntem împotriva acestei iniţiative. Nu aş spune că te sustrage. Totul depinde de autocontrolul tău şi posibilitatea de a gestiona deprinderile.” Totuşi, vor exista şi câteva excepţii. Elevii vor putea folosi telefoanele mobile în scop educaţional, stabilit de cadrele didactice, în situaţii de urgenţă sau în cazul necesităţii monitorizării permanente a elevilor cu dizabilităţi sau cu boli grave. „Nu sunt împotrivă. Am încredere şi în copii. Noi avem doi copii care merg la şcoală. Cel mic nu are nevoie, cea mare tot doar pentru ca să mă anunţe că a ajuns la şcoală sau când se eliberează. În rest nu cred că au nevoie.” TATIANA ZAMFIR, director adjunct, Liceul Teoretic "Onisifor Ghibu": Zilnic, în Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” se practică colectarea telefoanelor la începutul orelor şi au acces doar în pauze. Mai complicat le vine pentru cadrul didactic să monitorizeze acest aspect pentru că clasele sunt foarte numeroase. Elevii nu mai pun capul în mişcare şi nu-şi mai spun punctul de vedere liber din motivul că ei caută în surse ajutătoare ceea ce ţine de AI.” CRISTINA CERNEI, profesoară de limba engleză: „Noi facem foarte multe proiecte internaţionale care depind de telefoane pentru că avem multe şedinţe online, avem activităţi, jocuri prin diferite aplicaţii. Fără telefon la orele mele îmi pare un lucru aproape imposibil. Dar, nu întotdeauna. Ceea ce consider eu că este important să învăţăm copiii este să-l folosească responsabil.”
Ministrului Educaţiei şi Cercetării, Dan Perciun, spune că această prevedere urmează să fie votată şi în Parlament, până la mijlocul lunii decembrie.