Victimele Holodomorului din 1932-1933 au fost comemorate vineri, 22 noiembrie, la Chișinău în cadrul unei mese rotunde dedicate acestui tragic eveniment care a marcat istoria Ucrainei și a lăsat urme dureroase și în Basarabia (1946-1947). Evenimentul s-a desfășurat sub sloganul „Păstrăm în memorie! Nu vom uita!".
Foametea organizată de regimul totalitarist pentru a îngenunchea oamenii a curmat viețile a milioane, cel mai mult având de suferit copiii. „Regimul criminal a semănat nu numai foamea, ci și frica, deoarece timp de multe decenii această tragedie a fost trecută cu tăcerea. oamenii au aflat adevărul după ce Ucraina și Republica Moldova s-au desprins din imperiul sovietic și au devenit state suverane și independente”, au menționat participanții la masa rotundă, relatează Moldpres.
În cadrul reuniunii a fost lansat un apel de a sprijini soldații ucraineni care astăzi luptă pentru eliberarea Ucrainei de ocupația rusească. „În aceste zile, memoria noastră este puterea noastră. Ne mobilizează pe noi și comunitatea mondială pentru o luptă comună împotriva răului global. Anul acesta zilele de comemorare se desfășoară sub sloganul „Aprindeți o lumânare pentru victimele Holodomorului. În lupta pentru Ucraina, sprijiniți soldații”, se arată în comunicatul organizatorilor.
30 de state din întreaga lume au recunoscut oficial Holodomorul din Ucraina drept act de genocid. „Ambasada Ucrainei exprimă profundă recunoștință Republicii Moldova, care s-a alăturat acestui act important în 2022”, a menționat în discursul său Natalia Sirenko, însărcinat cu afaceri al Ucrainei în Republica Moldova.
În cadrul mesei rotunde a fost arătat un film documentar despre tragedia Holodomorului, martorii oculari au povestit cele simțite de ei în acea perioadă de cumpănă pentru Ucraina. Cei prezenți au păstrat un minut de reculegere în memoria victimelor Holodomorului din Ucraina și a foametei organizate în Moldova.
„Anual, în a 4-a sâmbătă a lunii noiembrie, ucrainenii de pretutindeni comemorează victimele Holodomorului printr-un moment de reculegere cu aprinderea luminărilor. Împreună comemorăm trecutul tragic al populației Ucrainei, înfometate de către regimul sovietic prin rechiziționarea tuturor alimentelor. În urma acestor acțiuni, oameni cădeau secerați de foame pe unul din cele mai roditoare pământuri din lume, inclusiv și pe meleagurile Moldovei de astăzi”, a spus președintele CUM, domnul Vitalii Mrug.
La masa rotundă au participat Viaceslav Riabcinski, director general al Agenției Relații Interetnice, Vitalii Mrug, președintele Comunității Ucrainene din Republica Moldova, Vera Petuhova, șef adjunct al secției relații sociale, umanitare și interetnice a Primăriei municipiului Chișinău, Zinaida Gurskaia - președintele Asociației obștești „Mișcarea culturală a ucrainenilor din Moldova”, jurnalistă, Veaceslav Kușnir, decan al Facultății de Istorie și Filosofie a Universității Naționale din Odesa ”I.I. Mechnikov”, Natalia Petrova, Universitatea Națională din Odesa, Katerina Kojuhar, cercetător, Academia de Științe a Moldovei.
Masa rotundă a fost organizată de Comunitatea Ucraineană din Moldova cu sprijinul Ambasadei Ucrainei în Republica Moldova și a primăriei municipiului Chișinău.