Justiție

Comisia de la Veneția dă dreptate R. Moldova: Interzicerea simbolurilor invaziei ruse în Ucraina este legitimă și proporțională

post-img
Litera „Z” și panglica Sfântului Gheorghe
Sursa foto: Profimedia Images

Decizia adoptată de Parlamentul Republicii Moldova în aprilie 2022 prin care s-au interzis simbolurile invaziei ruse în Ucraina, inclusiv litera Z și panglica Sfântului Gheorghe, respectă cerințele de legalitate, legitimitate și proporționalitate, au decis experții juridici și constituționali ai Comisiei de la Veneția.

Experții acestui organism care funcționează pe lângă Consiliul Europei au adoptat un aviz în acest sens în cadrul reuniunii plenare din 21-22 octombrie. Avizul a fost solicitat de Guvernul de la Chișinău după ce comuniștii și socialiștii din Parlament au contestat temeiul unei astfel de măsuri.

Comisia de la Veneția „consideră că este plauzibil” să se argumenteze că există o nevoie socială urgentă de a impune o astfel de restricție a libertății de exprimare și că afișarea unor astfel de simboluri folosite de armata rusă în actuala agresiune împotriva Ucrainei ar putea aduce un pericol real și imediat de dezordine și o amenințare la adresa securității naționale și a drepturilor altora, inclusiv a refugiaților ucraineni din țară.

De asemenea, experții Comisiei de la Veneția au ajuns la concluzia că adoptarea rapidă a acestei interdicții - trecută prin Parlament în decurs de o săptămână - a fost justificată de urgența problemei din cauza agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei. Comisia de la Veneția găsește justificate și reglementările prin care Chișinăul a impus restricții în audio-vizual pentru preluarea unor programe rusești de propagandă.

Legea nr. 143 urmărește să protejeze securitatea informațională în țară prin impunerea furnizorilor de servicii media și a distribuitorilor de condiții privind originea geografică a programelor audiovizuale și prin interzicerea difuzării de programe audiovizuale care constituie „discursuri care incită la ură, dezinformare, propagandă a agresiunii militare, conținut extremist, conținut de natură teroristă sau care reprezintă o amenințare la adresa securității naționale”.

Având în vedere faptul că Republica Moldova „este puternic expusă la sursele externe de informare și este o țintă constantă a activităților de dezinformare din surse externe”, Comisia de la Veneția consideră că Legea nr. 143 „urmărește un scop legitim și răspunde unei nevoi sociale urgente”, se arată într-un comunicat al Consiliului Europei.

Comisia de la Veneția subliniază însă că unele din amendamentele acestei legi nu sunt suficient de precise și ar putea avea un efect descurajator asupra presei din țară și, prin urmare, face o serie de recomandări. Controversa interzicerii panglicii Sfântului Gheorghe, simbol al armatei ruse În aprilie 2022, pe teritoriul Republicii Moldova au fost interzise simbolurile „Z”, „V”, precum și panglica „Sf. Gheorghe”, considerându-se că acestea reprezintă simboluri ale agresiunii Rusiei asupra Ucrainei și sunt semne folosite ca atare de susţinătorii preşedintelui rus Vladimir Putin şi de separatiştii proruşi din Ucraina.

Persoanele care încalcă legea riscă amenzi usturătoare. Deputații socialiști și comuniști s-au opus votului din Parlamentul de la Chișinău și, în semn de protest, au părăsit sala de ședințe, iar ulterior au contestat-o la Curtea Constituțională.

Deputații fracțiunii parlamentare ȘOR au declarat că se abțin de la vot și, la fel, nu au participat. Fostul președinte prorus al Republicii Moldova, Igor Dodon, s-a numărat printre cei mai aprigi critici ai legii și a amenințat că atât el, cât și alte zeci de mii de persoane vor ieși de 9 mai la Marșul Victoriei cu panglica Sfântul Gheorghe în piept.

Președinta Maia Sandu a justificat aceste interdicții și a explicat că aceste simboluri divizează societatea, iar locul lor este la „coşul de gunoi” al istoriei. Ea a fost atacată apoi de la Moscova de oficialități ruse, care au reacționat vehement.

Pe de altă parte, parlamentul regional din Găgăuzia a nesocotit decizia de la centru și a adoptat în unanimitate o decizie care permitea purtarea panglicii Sfântul Gheorghe cu prilejul festivităților din 9 mai, de Ziua Victoriei, în ciuda unui aviz contrar care fusese dat de justiție.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter