Economic

Antreprenorii se plâng că duc lipsă de angajați. De vină ar fi sistemul de învăţământ

Piața muncii
Sursa video: TVR MOLDOVA

Antreprenorii se plâng că duc lipsă de angajați. De vină ar fi sistemul de învăţământ din Republica Moldova care nu face faţă cerinţelor mediului de afaceri. Tinerii fac mai multă teorie și mai puțină practică. La asta se adaugă salariile mici si conditiile de muncă proaste. Ministerul Educaţiei recunoaște că puţin peste 50 la sută dintre absolvenți ajung să se angajeze. Și pentru că e criză de muncitori autohtoni, antreprenorii aduc forță de muncă din străinătate.

Fermierii din raionul Ungheni se plâng că duc lipsă de angajaţi, în special de tineri dornici de muncă.

EDVARD BULGAC, Asociaţia Patronală a Producătorilor din Ungheni: „A dispărut cultura asta de a învaţa copiii să muncească. De a dezvolta dorinţa, dragostea faţă de societate, ei sunt artificial învăţaţi dar departe de realitate.”

Nici în industria uşoară lucrurile nu stau mai bine, în special în mediul rural. Este un sector cheie care contribuie cu cinci la sută din produsul intern brut. Sunt în jur de 24 de mii de angajaţi, dar in ultimii anii numărul este în scădere. Angajatorii susțin că încearcă să ofere salarii motivante, cazare, transport şi acces la creşă pentru cei cu copii mici.

SILVIA LAZU, preşedinte, Asociaţia Patronală din Industria Uşoară: „În indrustria uşoară este o problemă foarte mare cu migrarea populaţiei şi scăderea continuă a cadrelor de muncă calificate.  Avem nevoie de copii care sunt pregătiţi la universitate la colegii, dar noi pregătim majoritatea  oamenilor în propriile nostre întreprinderi. Ei necesită multă resurse financiare pentru pregătirea lor, strică multe produse.”

Reprezentaţii universităților confirmă că studenţii preferă de la inceput un loc de muncă bine plătit şi în zona de centru, chiar dacă nu au abilitățile necesare.

VERONICA PRISĂCARU, rector interimar, Universitatea Agrară: „De multe ori îi împedică cadrul social care nu cel mai bun în cadrul social, nu este atractiv pentru că el nu oferă condiţii foarte bune de trai, problema drumurilor, ocrotirii sănătăţii. Lipsa de reţele de asigurare cu apă, de canalizare.”

Reprezentaţii mediului de afaceri cer autorităţilor să pregătească  specialiştii în conformitate cu cererea şi să actualizeze oferta educaţională potrivit pieţii de muncă. E o lipsă de specialişti în medicină veterinară, ştiinţe agricole, IT, şi în meserii clasice - electricieni, mecanici sau sudori. Cei mai mulţi tinerii aleg să studieze dreptul, stomatologie, sau finanţe.

NADEJDA ŞEVCIUC, secretar general, Ministerul Educaţiei şi Cercetării: „Accentele se pun pe câteva sectoare pe care le-am declarat prioritare. Domeniul IT, Vorbim ingenirie şi arhitectură. Problema este nu doar a instuţiilor de învăţământ, dar în măsura în care mediul de afaceri vrea să participe la acest proces de instruire.”

Guvernul a aprobat un proiect de hotărâre pentru introducerea a cinci domenii noi de calificare - îngrijitor la domiciliu, dezvoltator web, programator, tehnician mentenanță electromecanică și asistent medical în urgențe. Calificările noi sunt propuse în conformitate cu cererea angajatorilor.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter