Politic

CEC a aprobat modelul buletinului de vot privind referendumul din 20 octombrie

video

Comisia Electorală Centrală a aprobat modelul și textul buletinului de vot privind referendumul din 20 octombrie 2024. Buletinele vor fi în limba română iar, la solicitarea autorităţilor electorale, vor fi traduse și într-o altă limbă, pentru a facilita participarea la scrutin a minorităților etnice.

ZFR

Buletinul de vot pentru referendum va începe cu textul proiectului de lege privind modificarea Constituţiei Republicii Moldova privind ireversibilitatea vectorului european.


ANGELICA CARAMAN preşedintele Comisiei Electorale Centrale: „Noi, poporul Republicii Moldova, exercitându-ne în mod direct suveranitatea națională și dreptul de a participa la administrarea treburilor publice, adoptăm prezenta lege constituțională. Preambulul se completează cu două alineate noi cu următorul cuprins: "RECONFIRMÂND identitatea europeană a poporului Republicii Moldova și ireversibilitatea parcursului european al Republicii Moldova, DECLARÂND integrarea în Uniunea Europeană drept obiectiv strategic al Republicii Moldova. Constituția se completează cu Titlul V1 cu următorul cuprins: " INTEGRAREA ÎN UNIUNEA EUROPEANĂ, Articolul 1401 Aderarea la tratatele constitutive și la actele de revizuire a tratatelor constitutive ale Uniunii Europene."


În partea de jos va fi înscrisă pe stânga întrebarea "Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?". În dreapta textului vor apărea două pătrate cu opţiunile "DA" şi "NU". Sub acestea vor fi două cercuri în care alegătorul va aplica ștampila cu inscripția "Votat". Lungimea buletinului de vot este de 330 mm şi lățimea de 160 mm. CEC a stabilit că buletinele de vot vor avea culoarea violet.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter