Inspectoratul Național pentru Supraveghere Tehnică (INST) va verifica toate blocurile de pe strada Tudor Vladimirescu din Durlești, după ce mansarda unui bloc de locuit din zonă a ars în totalitate. Despre acest lucru a declarat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Vladimir Bolea, în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR MOLDOVA.
„La minister, am dat ordin și INST a început verificarea celorlalte blocuri pentru că ele mai sunt. Sunt următoarele blocuri construite și mai aproape de linia de înaltă tensiune. Toate aceste construcții anti-sociale, anti-umane cu etaje în plus construite fără autorizații sau construite fără autorizație sau în baza unor decizii de judecată sau hotărâri a unor judecători au fost anti-sociale. Au fost activități anti-sociale efectuate de către unii judecători, arhitecți, de unii agenți economici”, a spus Vladimir Bolea.
Citește și: /VIDEO/ Incendiul de la Durlești a fost stins la ora 4:00 dimineața
Potrivit oficialului, cei vinovați ar trebui să răspundă. „Am trimis deja cerințe la CNA pentru deschidere de dosare penale pentru persoane care au semnat, au eliberat documente. Trebuie să fie dosar penal și trebuie să ajungă în judecată, să se stabilească vina fiecăruia pentru că sunt încălcări grave la proiectare, executare și dare în exploatare a acestui bloc”, a spus ministrul.
„În cartierul Buiucani, într-un sector a fost construit un oraș în oraș, dar avem alte spații unde se poate construi, spre Băcioi, spre Stăuceni, Ialoveni. Sunt o mulțime de teritorii unde se poate construi, ținând cont de securitatea oamenilor”, a afirmat ministrul.
Citește și: Incendiul de la Durlești. CNA și Poliția au pornit două cauze penale
Incendiul izbucnit pe 16 mai în Durlești a distrus circa 1.500 de metri pătrați din acoperișul mansardei unui bloc. Apa folosită la stingere a afectat și apartamentele de la parter.
Potrivit Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, focul ar fi pornit din cauza nerespectării regulilor de siguranță în timpul unor lucrări cu foc deschis.
Citește și: Val de controale la Durlești după incendiul care a dus la evacuarea a peste 30 de persoane
Guvernul a alocat 59.000 de lei pentru o expertiză tehnică, iar Comisia pentru Situații Excepționale a oferit peste 1,2 milioane de lei pentru un acoperiș provizoriu.
Potrivit INST, blocul a fost recepționat fără aviz antiincendiar și cu abateri de la Planul Urbanistic General. Modificările ulterioare au fost făcute fără autorizație.
Citește și: Incendiul de la Durlești: Inspectoratul de Supraveghere Tehnică anunță că a găsit nereguli mari