Extern

„Criminalul se întoarce întotdeauna la locul crimei”. Ce vrea să transmită Putin prin vizita sa neașteptată în Mariupol

post-img
vizita lui Putin în Mariupol

Vladimir Putin a efectuat o vizită surpriză în Mariupol, ocupat de Rusia, prima sa vizită în teritoriul capturat de forțele sale în conflictul care durează de un an, relatează CNN, citat de stiriletvr.ro.

Vizita a fost un act aparent de sfidare, venind la doar câteva zile după ce Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele său.

De asemenea, a stârnit indignarea Ucrainei - Ministerul Apărării l-a comparat pe Putin cu un „hoț” care descinde „la adăpostul nopții” -, orașul fiind redus la ruine în urma ofensivei rusești.

Putin a fost adus la Mariupol cu un elicopter și a vizitat cartierele din jurul orașului cu o mașină, după cum au arătat imaginile publicate de autoritățile ruse.

Președintele rus apare întâlnindu-se cu locuitori aparent surprinși. Putin îi spune unui bărbat „trebuie să începem să ne cunoaștem mai bine”.

vizita lui Putin în Mariupol


Kremlinul a insistat că vizita a fost „spontană”. Nu este clar când a avut loc, deși sâmbătă Putin a vizitat Crimeea pentru a marca cea de-a noua aniversare a anexării peninsulei.

Toate imaginile difuzate cu vizita lui Putin sunt după lăsarea întunericului, o posibilă modalitate a autorităților de a ascunde pagubele.

Vestea vizitei vine după ce vineri CPI a emis mandate de arestare pentru Putin și pentru oficialul rus Maria Lvova-Belova, pentru un presupus plan de deportare a copiilor ucraineni în Rusia. Putin nu a comentat încă mandatul.

Vizita este deosebit de provocatoare pentru ucraineni, deoarece Mariupol a fost mult timp un simbol al rezistenței, martor la unele dintre cele mai intense lupte de când Rusia și-a lansat invazia.

Kremlinul a declarat că Putin a examinat, de asemenea, linia de coastă din Mariupol, vizitând un club de iahturi și o clădire de teatru.

Vicepremierul rus Marat Husnullin, care l-a însoțit, i-a vorbit în detaliu lui Putin despre „lucrările de construcție și restaurare în curs de desfășurare” din oraș.

Într-o înregistrare video, Husnullin îi spune lui Putin: "Există un plan de reconstrucție până la sfârșitul celui de-al treilea an. Plănuim ca acesta să fie un aeroport complet funcțional, capabil să efectueze zboruri către toate orașele din Rusia și din străinătate”.

Kremlinul a adăugat că Putin a avut o întâlnire la postul de comandă al „operațiunii militare speciale” din Rostov pe Don.

Un consilier al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, Mikhailo Podoliak, a criticat „cinismul” și „lipsa de remușcări” cu privire la vizita lui Putin.

„Criminalul se întoarce întotdeauna la locul crimei”, a declarat Podoliak pe Twitter.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter