Social

Apă bună pentru șase sate din Soroca

Apă bună pentru șase sate din Soroca

În satul Volovița, din raionul Soroca, sunt în toi lucrările de construcție a unui apeduct care va asigura accesul la apă potabilă pentru localnicii din şase sate și o tabără de odihnă. Conducta va fi conectată la magistrala Soroca-Bălți. Proiectul este implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord.

Seceta din această vară a secat cele mai multe fântâni din satul Volovița. Acum, locuitorii sunt nevoiți să aducă apa de băut de la câțiva kilometri. Economisesc fiecare picătură şi nu își pot permite să o folosească în grădini. De când au început lucrările de construcție a apeductului, ei așteaptă nerăbdători să aibă apă bună la robinet.

„A fost seceta şi ne-am descurcat foarte greu. Nu am udat nici o roşie, folosim apa strict pentru noi necesar. Când a fost secetă, nu era apă în fântâni şi umblau şi plăteau, aduceau cu maşina. Apa nu ajunge în fântâni, e puţină şi fără apă nu faci nimic. Trebuie de spălat. Trebuie apă. Aşteptăm ca acest proiect să se realizeze şi să avem apă ca toată lumea. De dorit să tragă şi cât mai repede. Noi la primărie am scris cerere, iată noi toţi ca să fie bine. Şi Dă Doamne să fie, da”.

Lucrările de instalare a conductei de alimentare cu apă sunt în toi pentru că timpul de afară este încă favorabil.

SERGHEI VACARCIUC diriginte de şantier: „Până la moment sun excavați şi montați 14,5 km din 30,5 km, între luni de lucru din luna august până la moment. Dacă ne permite timpul vrem să finalizăm lucrările înainte de termen, dar o să vedem cum va fi iarna aceasta”.

ANGELA NITREAN secretar, Consiliul Comunal Volovița, Soroca: „Primăria comunei Voloviţa se bucură de oameni gospodari, aproape fie care are fântână în ogradă dar totuși din cauza condițiilor climaterice este foarte putina apă. Ne bucurăm foarte mult că am câștigat acest proiect, așteptăm implementarea lui pentru ca oamenii să aibă condiţii normale de viaţă”.

Valoarea contractului este peste 30 de milioane de lei, bani alocați din Fondul Național pentru Dezvoltare Regională și Locală. Contribuția Consiliului Raional Soroca și a primăriilor este de 10 la sută.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter