Cultură

Imagini apocaliptice la fosta Casă de Cultură din satul Măcăreşti, care, pe timpuri, era una dintre cele mai mari din raionul Ungheni

Cultura in ruine
Sursa video: TVR MOLDOVA

Imagini apocaliptice la fosta Casă de Cultură din satul Măcăreşti, care, pe timpuri, era una dintre cele mai mari din raionul Ungheni. Clădirea are tavanul prăbușit, podeaua scoasă iar pereții coșcoviți. Arată de fapt ca după bombardament dar a fost lovită crunt doar de indiferența autorităților. Mai că te apucă mila când le auzi că nu au bani de renovare deși în 17 ani nu au făcut aproape nimic. E bine totuși că oamenii din sat nu îşi pierd speranţa că, într-o bună zi, cortina va fi din nou ridicată pe scena căminului cultural.

Când echipa TVR MOLDOVA a venit la Măcărești, cei mai mici artişti din sat făceau repeții în clădirea distrusă a fostei case de cultură.

NICOLAE BOICO, reporter TVR MOLDOVA: „E primul concert susținut in Casa de cultura din Macaresti, de după o pauză de 17 ani. Imaginea insa iti da fiori, deoarece copiii evolueaza în frig și printre ruine. E un greu și dureros să vezi cum se năruie unul dintre cele mai importante edificii de menire socială din localitate.”

Micii artiştii şi-au dorit să transmită un mesaj autorităţilor, de fapt un strigăt de deznădejde prin care le spun cât de important este pentru ei, să aibă în sat o casă de cultură funcţională.

„Foarte tare mi-am dorit, de mic copil, să vin pe scenă şi să dau emoţii bune la oameni.”

„E dureros pentru că lumea şi-a bătut joc de această sală.”

Casa de cultură de la Măcăreşti a fost construită în 1972 și nu a fost niciodată reparată. Ultimul spectacol a fost în 2005 după ce autoritățile au stabilit că edificiul cultural nu mai prezintă siguranță. 

În 2013, consiliul raional Ungheni a dat ceva bani pentru reparaţia acoperişului, iar în 2015 pentru schimbarea ferestrelor. Clădirea are nevoie de mult mai mult.

ALIONA BURAGA, directorul Casei de Cultură: „Necesită lucrări de construcţie, începând de la temelie, până la acoperiş. Dacă nu se vor face lucrările la timp, în continuare, în următorii doi ani, noi ne pomenim cu clădirea, acoperişul pe pământ.”

La Măcărești, ansamblul "Vatra Dorului" face repetițiile pentru spectacolele de Crăciun pe unde apucă. În sat mai sunt câteva ansambluri compuse din aproape 80 de copii şi adulţi.

MARIA COZMA, artistă: „Noi vrem să activeze acest ansamblu cât mai mult, pentru că satul este viu. Sunt copii, este tineret şi noi trebuie să le dăm mai departe aceste tradiţii.”

„La noi cultura e foarte vie în sat. Ne ocupăm ba la primărie, ba la grădiniţă, pe acasă pe la cineva câteodată.”

SOFIA LAZO-BERCEA, solistă: „Casa noastră de cultură, era o casă model chiar în Moldova. Acum, intrând în casa de cultură, eu, personal, când am intrat, şi am văzut ce e acolo, am început a plânge. Vă spun sincer.”

Ar fi nevoie de peste 750 de mii de euro pentru repararea clădirii. Primarul crede că singura soluţie ar fi implicarea autorităţilor centrale și a celor divine.

ALEXANDRU ŞIŞCANU, primar interimar, comuna Măcăreşti:Cu ajutorul domnului, poate la anul, că tot am înţeles că o să fie satul european, tot o să accesăm. Dacă o să avem bani, eu cred că în vreo doi ani de zile se poate de făcut.”

Autoritățile de la Chișinău, plătite să se ocupe de cultura Republicii Moldova, nici nu știu câte case de cultură sunt în paragină. Ne explică doar că, potrivit legii, problemele sunt de competență autorităților locale.

COMUNICATUL MINISTERULUI CULTURII: "Potrivit prevederilor legale, întreținerea instituțiilor de cultură regionale, reprezintă o competență proprie a autorităților publice locale și este asigurată din contul și în limita resurselor proprii ale bugetelor acestora".

În Republica Moldova sunt 1232 de cămine şi case de cultură, dar nu se face o evidenţă a celor funcţionale şi a celor în ruine, aşa cum este casa de cultură din Măcăreşti.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter