Politic

Maia Sandu l-a întâmpinat pe Ilie Bolojan la Chișinău: Împreună suntem mai puternici

post-img
Maia Sandu, Ilie Bolojan

Președinta Maia Sandu îl găzduiește sâmbăta, 1 martie, pe Președintele interimar al României, Ilie Bolojan, care efectuează o vizită oficială în Republica Moldova. Întrevederea va reconfirma relația specială dintre Republica Moldova și România, bazată pe o comunitate de limbă, istorie și cultură, și va sublinia angajamentul comun pentru aprofundarea cooperării bilaterale în beneficiul cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului.

Bolojan a fost primit la ora 10.00 de Maia Sandu. 


Președinta Maia Sandu: Astăzi este o zi specială. De 1 martie, sărbătorim împreună Mărțișorul – un simbol al renașterii, al speranței, al legăturilor puternice care ne unesc de secole. O tradiție frumoasă, care ne reamintește că suntem parte a aceleiași istorii, a aceleiași culturi, că suntem același neam.

România este cel mai important partener al Republicii Moldova. Cel mai bun prieten. Cel mai puternic avocat. Umărul pe care ne sprijinim la greu și alături de care mergem înainte.

De-a lungul anilor, România ne-a fost mereu alături – cu sprijin concret, cu proiecte care îmbunătățesc viața oamenilor, cu o voce clară și fermă în susținerea parcursului nostru european.

Republica Moldova și România trec, fiecare, prin momente dificile. Vedem în jurul nostru tentative de destabilizare, atacuri hibride, corupție electorală. Ne confruntăm cu o propagandă agresivă, cu minciuni menite să ne divizeze și să slăbească încrederea oamenilor în democrație.

Trebuie să spunem clar: minciuna nu devine adevăr doar pentru că este repetată la nesfârșit. Libertatea de exprimare nu înseamnă dreptul de a manipula. Este datoria noastră să apărăm adevărul, să protejăm oamenii de minciuni și să ne asigurăm că dezbaterea democratică rămâne una onestă și bazată pe fapte, nu pe manipulare.

Dar fiecare din aceste încercări sunt și un prilej de a ne sprijini reciproc și de a demonstra că, împreună, suntem mai puternici.

Pentru că securitatea Republicii Moldova este și securitatea României, iar securitatea României este securitatea Republicii Moldova.

Iar împreună, uniți sub steagul Uniunii Europene, vom fi și mai puternici.

De aceea am toată încrederea că vom continua să protejăm alegerile libere, să combatem corupția electorală, în orice formă s-ar deghiza, și să apărăm dreptul cetățenilor noștri de a decide singuri viitorul lor. Pentru că asta e suveranitate. Oamenii, poporul, să decidă ce viață își doresc, nu Moscova.

Ambii preşedinţi au reiterat că R.Moldova şi România trec prin momente dificile şi cooperarea dintre Bucureşti şi Chişinău trebuie să rămână mai strânsă ca niciodată. În contextul discuţiilor încordate de ieri, de la Casa Albă, atât Ilie Bolojan cât şi Maia Sandu au ţinut să reafirme sprijinul pentru Ucraina. Toţi îşi doresc pacea, dar una justă pentru Ucraina.

Președintele interimar al României, Ilie Bolojan: Sunt onorat să mă aflu astăzi la Chișinău. Prezența mea aici este un semn de respect pentru dvs pentru tot ce ați făcut în toți acești ani. Faptul că în aceste vremuri complicate am venit să ne consultăm arată încă o dată acest parteneriat și frățietate dintre noi....Anul 2025 este unul foarte important atât pentru România, cât și pentru Republica Moldova având în vedere alegerile următoare... Republica Moldova nu este singură în fața acestor provocări.

Pentru toți, găsirea unei soluții pentru o pace în Ucraina e lucrul pe care cu toții ne dorim. Cred că ieri, dacă dialogul s-ar fi terminat cu semnale de acord, ar fi fost un pas important pentru ca lucrurile să se ducă în direcția de stabilitate. Este păcat că această dispută la care s-a ajuns a întârziat semnarea unui acord. Eu sunt un optimist moderat și cred că în afară de discuțiile care nu pot fi lineare în astfel de probleme foarte complexe, de a ajunge într-o primă etapă la încetarea focului și apoi la un acord de pace care să fie în așa fel gândit încât să asigure pacea stabilă în regiune nu pot fi închise atât de repede. Sper că înțelepciunea va prevala. Altfel, situația este complicată în această regiune și fără găsirea unor soluții pentru o pace durabilă orice fel de încetare a focului care nu e o chestiune stabilă poate fi o scurtă perioadă de liniște. Dacă gândurile expansioniste ale Rusiei vor rămâne o constantă în anii următori înseamnă că ne putem gândi la reînceperea unui nou conflict și Ucraina poate fi doar prima victimă.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter