Social

Anul școlar viitor va începe într-o zi de duminică, iar toate vacanțele vor fi integrate

post-img
Începere an școlar

Careul solemn de începere a anului școlar 2024-2025 se va desfășura duminică, 1 septembrie. Iar ultimul sunet va răsuna pentru elevi în zi de sâmbătă, pe 31 mai 2025. Despre aceasta a anunțat ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, care a prezentat planul-cadru pentru următorul an de studii. Totodată, toate vacanțele de pe parcursul anului vor fi integrate, transmite IPN.

„Planul cadru stabilește numărul de zile de învățământ și vacanțele. Ne-am străduit pentru anul viitor să venim cu noutăți bune pentru elevi și pentru părinți, dar și să ne asigurăm că vacanțele sunt integrale, a câte 5 zile”, explică ministrul.

Astfel, vacanța de toamnă va începe pe 28 octombrie și va dura până pe 3 noiembrie. Vacanța de iarnă, care este inter-semestrială, va fi de pe 25 decembrie până pe 8 ianuarie. Vacanța de primăvară va dura de pe 3 până pe 9 martie, iar vacanța de Paști va fi de pe 19 până pe 28 aprilie.

„Am vrut să evităm situația din acest an, când elevii, dintr-o săptămână, două zile învață, trei zile sunt în vacanță sau într-o zi sunt în vacanță, revin la școală, după care iar merg în vacanță. Nu credem că un asemenea model este bun nici pentru părinți, nici pentru procesul educațional în sine”, a precizat Dan Perciun.

Potrivit ministrului, anul de studii va începe pe 1 septembrie, 1 septembrie fiind o zi de duminică. „Se va desfășura tradiționalul eveniment de deschidere, după care lumea va merge acasă. Același lucru se va întâmpla și pe 31 mai, care este o zi de sâmbătă. Respectiv, vom avea aceste două zile de studiu, dar care în esență vor fi zile foarte scurte, pentru că nu se desfășoară activități educaționale pe bune de obicei în zilele astea. Dar ele vor fi pe deplin plătite”, a notat ministrul educației.

De asemenea, pe parcursul anului școlar viitor vor fi două recuperări, pe 9 noiembrie și 15 martie – ambele zile de sâmbătă. „Pentru aceste recuperări în zilele de sâmbătă profesorii vor primi o zi de vacanță pe care vor putea să și-o ia în perioadele de vacanță a elevilor. În același timp, vor fi remunerați pentru acea zi de vacanță. Cu alte cuvinte, vor primi două salarii pentru faptul că lucrează sâmbătă și vor mai avea o zi de vacanță. Credem că sunt condiții destul de bune și pot și ei opta pentru a și le lua pe toate integral și, respectiv, alături de elevi în unul din cele patru intervale să meargă pe deplin să se odihnească. Este o plată dublă și o zi de vacanță adițională”, a mai spus ministrul.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter