Social

Doar 1% din populația R. Moldova ajunge să trăiască mai mult de 85 de ani. Babasarabenii au o viaţă mult mai scurtă în comparaţie cu locuitorii altor ţări

Povara bătrâneții
Sursa video: TVR MOLDOVA

Doar 1% din populația Republicii Moldova ajunge să trăiască mai mult de 85 de ani. Babasarabenii au o viaţă mult mai scurtă şi îmbătrânesc prea repede în comparaţiei cu locuitori altor ţări. Şi asta pentru că, majoritatea vârsnicilor o duc greu din cauza sărăciei şi singurăţii. Bărbaţii trăiesc în medie 65 de ani, iar femeile 73 ani. Cei mai multi nu reuşesc să aibă grijă de sănătatea lor, iar bolile le scurtează existenţa.

În ultima perioadă, cantinele sociale din Chişinău sunt luate cu asalt de către vârsnici. Îngânduraţi şi răbdători, aşteaptă rândul să primească un prânz cald oferit de centrele de binefacere. Pentru mulţi dintre ei este unica masa în zi. "O supă şi orez, cât de bine arată."

"Mă duc la piaţă, umblu pe toate cărările şi unde găsesc mai ieften şi mai rău aceia i-au. Şi mai cruţ, haine nu-mi trebuie. E greu, mai ales copii sunt duşi, nus, e greu."

"Dacă mi-ar aduce nu aş fi aici. -Şi cum împărţiţi DVS pensia? -În primul rând să plătesc facturile apoi celelalte mai puţin."

"Trebuie să ne rugăm pentru Sandu ca să facă să fie mai bine. Pentru parlamentari trebuie să ne rugăm."

MARIA BOTNARIUC, coordonator, Cantina Socială, Fundaţia Regina Pacis: "S-a agravat, avem un numar mare de beneficiari care doresc să alimenteze la cantina, din păcate nu putem să-i ajutăm, pentru că numărul celor care frecventează este de 180 de persoane. Mai mult nu putem.

Aceasta este situaţia multor vârsnici care locuiesc în oraşe. Nnici viaţa celor de la sate nu arată cu mult mai diferit. Unii muncesc mult pentru a avea ce pune pe masa.

"Foarte bine, în ghilimele. Tot e scumpul, am fost la piaţă ieri, nu ai la ce te uita şi am rămas fară bani. Am o pensie 1879 şi poftim trăieşti."

"Muncim creştem, de toate cele ce avem nevoie pe lângă casă. Începând de la o găină, un iepure şi altceva."

Speranţa de viaţa în Republica Moldova este in descreştere. Din 2017 până în 2021 speranta de viaţa s-a scurtat cu aproape doi ani, și este de cam 69 de ani. Potrivit sociologilor, viaţa mai scurtă este specifică ţărilor post sovietice şi se datorează nivelului de trai scăzut. Mai simplu spus, din cauza sărăciei posibilităţile de avea grijă de propria sănătate sunt reduse considerabil în comparaţie cu alte ţări.

MARIANA BUCIUCEANU, doctor în sociologie, şef Centru Cercetări Demografice: "Comportamentul care-l au de populaţia din R. Moldova, ori vedem o mare incidenţă a diferitor boli şi asta micşorează durata unei veţi sănătoase. La vârsta de pensionare, prepensionari se confruntă cu destul de multe impedimente în avea posibilitatea de avea un control sisitematic, de a şi procura o foaie la sanatoriu, de avea grijă de acea alimentaţie care o are.Sunt acele probleme care ţin de serviciile protecţiei sociale şi asistenţă."

Cu toate acestea, în rândul vârsnicilor, sunt şi dintre cei ce au reuşit să-şi păstreze spiritul tânăr şi să găsească suficiente motive să se bucure de viaţă. Multimplu campion mondial la judo şi la sambo, Mihail Malear, a început să participe la competiţiile internaţionale după ce s-a pensionat. În curând va împlini 79 de ani şi planifică să mai cucerească câteva medalii de aur, până îşi va încheia cariera.

MIHAIL MALEAR, multiplu campion mondial la sambo şi judo: "Eu duc o viaţă sportivă şi în fiecare dimineaţă mă trezesc la ora şase, mă duc în parc şi două ore ma antrenez, în fiecare dimineaţă ploua ninge. Nu am timp să plâng, eu tot timpul sunt în mişcare, omul care se mişcă acela trăieşte. Dacă nu te mişti înseamnă că eşti bătrân şi moşneag, dar eu 70 de ani simt că 40 de ani. Viaţa depinde de soţie, dacă ai o soţie bună înseamnă că trăieşti mult, dacă nu trăieşti."

Potrivit Biroul Naţional de Stastică populaţia vârsnică reprezintă 20 % din totalul de locuitori. Circa 480 mii de persoane au între 60 și 74 de ani. Peste de 280 mii de persoane au între 75 și 84 de ani. Puţin peste de 21 mii de persoane au peste 85 de ani.

NUMĂRUL PENSIONARILOR ÎN REPUBLICA MOLDOVA 480 000 - vârste cuprinse între 60 şi 74 de ani 280 000 - vârste cuprinse între 75 şi 84 de ani 21 000 - peste 85 de ani

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter