Social

O bonă este acuzată de aplicarea violenței asupra unui copil

O bonă este acuzată de aplicarea violenței asupra unui copil

O mamă se plânge că băieţelul ei, de şase ani, a fost agresat de femeia în grija căreia l-a lăsat timp de o lună. Ea spune că a găsit-o pe bonă pe internet şi, pentru că se grăbea să plece în străinătate, nu a încheiat cu aceasta decât o procură notarială. În replică, cea acuzată afirmă că desfăşoară această activitate de cinci ani, a avut mulţi copii în grijă iar părinţii au fost mulţumiţi. Recunoaşte, însă, că totul se întâmplă doar în baza unor procuri sau declaraţii pe proprie răspundere, şi nu prin custodie, asa cum prevede legea. Autorităţile declară că au aflat recent despre acest caz şi că femeia urmează să intre în legalitate. O investigaţie a iniţiat şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Această tânără, care ne-a rugat să-i păstrăm identitatea, spune că a fost nevoită să plece în străinătate şi nu avea cu cine să-şi lase băieţelul. Pe femeia din satul Pererîta, raionul Briceni, a găsit-o pe internet, unde afirma că este asistent parental. Cele două au întocmit o procură notarială iar mama s-a angajat să achite lunar 350 de euro. Însă când a revenit pe neanunţate, spune că şi-a găsit micuţul într-o stare deplorabilă.  

„Copilul când l-am găsit atunci pe moment era murdar foarte tare. Mirosea, adică nu era suportabil să stai lângă copilul meu şi toţi copiii la fel miroseau. Când am fost cu asistenţa socială, ei erau toţi curaţi, spălaţi. Copilul meu a zis când am plecat de acolo, copilul meu mi-a zis în maşină: dar de ce copiii aceia sunt curaţi, schimbaţi, dar eu murdar? ”

Mama a apelat şi la un avocat pentru a face lumină în acest caz. În urma cercetărilor, acesta a descoperit că femeia din satul Pererîta îngrijeşte acum cinci copii, dar fără actele necesare şi fără să aibă studii în domeniu. Tocmai de aceea, mama e hotărâtă să facă o plângere la poliţie, pentru că micuţul său ar fi fost agresat, dar şi împotriva  autorităţile locale şi raionale, pentru neglijenţă în serviciu.


MARINA FRECAUŢAN, avocatul mamei: „Doamna prin reţelele de socializare se impune ca o persoană responsabilă, cu toate actele în regulă şi primeşte copii în găzduirea sa pe un termen determinat contra unei sume de 350 de euro lunar. Astfel am constatat că la moment în grija dumneaei sunt plasaţi cinci copii. Copilul clientei mele când s-a aflat pe un termen de trei săptămâni în grija dumneaei, în urma acestei şederi, s-a ales cu traume psihologice. A fost aplicată violenţă fizică şi psihologică asupra copilului.”

Am mers şi noi în localitatea Pererîta. Veronica Morari, femeia acuzată, spune că de cinci ani îngrijeşte copii ai căror părinţi sunt peste hotare. De unul dintre ei are grijă de aproape trei ani şi l-a luat şi sub tutelă. Iar pe altul îl creşte de patru ani. Ea susţine că niciodată nu a fost violentă şi că are grija de copii ca de ochii din cap.    

VERONICA MORARI, bonă: „Copilul acesta a venit traumat. Fiind la altă dădacă, cumnată, nu cunosc, ea singură a spus că copilul i-a fost pus pampersul în cap şi bătut cu varga. Aceleaşi vorbe le-a confirmat şi copilul. După asta el se temea, tresărea. Eu n-am avut treabă. Eu lucrez cu copii mici de patru, de cinci luni. Am crescut şi mamele au rămas mulţumite.”

Femeia recunoaşte, însă, că trei dintre micuţi se află în grija ei doar pe baza unei procuri sau unei declaraţii pe propria răspundere a părinţilor.

VERONICA MORARI, bonă: „La moment, aceşti copii au avut toţi procură. Neştiind de asta am înaintat pentru custodie. Aşteptăm să ne facă custodia.”

Am vrut să vedem dacă situaţia este în atenţia autorităţilor din Pererîta. Primarul spune că nu a primit nicio plângere şi că activitatea femeii urmează să intre în legalitate.

VICTOR DIDIC, primar, satul Pererîta, raionul Briceni: „Când am fost, de fiecare dată am mers instantaneu, n-am găsit dezordine, copiii erau îngrijiţi, mâncare era îndestulată. Nu au fost probleme niciodată. Cât ţine de acte, au fost într-adevăr şi copii luaţi sub custodie, au avut procură de la notar, dar ştiţi cum copiii, vin şi pleacă. Actele acum sunt în proces. O să fie.”

Potrivit legii, custodia se oferă gratuit şi orice persoană poate îngriji un copil care îi este încredinţat de părinţi. Autorităţile locale trebuie, însă, înştiinţate.  

ANGELINA UNGUREANU, jurnalist TVR MOLDOVA: „Am încercat să aflăm dacă despre acest caz s-a autosesizat și Direcția protecția copilului și familiei, parte a structurii teritoriale de asistență socială Briceni, însă conducerea nu se afla la birou. Angajații instituției ne-au spus ca la ei nu a ajuns nicio plângere și mai multe informaţii nu pot oferi pentru că sunt date cu caracter personal.”

În acest caz s-a autosesizat şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale. Reprezentanţii instituţiei susţin că autorităţile raionului Briceni au mers ieri într-o vizită inopinată la domiciliul femeii care prestează servicii de îngrijire a copiilor. Acolo au descoperit că toţi micuţii sunt bine îngrijiţi şi nu sunt în niciun pericol.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: „Pentru a oferi o protecţie adecvată copiilor din Republica Moldova trebuie să avem un sistem mult mai puternic, cu mai mulţi colegi de-ai noştri care trebuie să lucreze în prima linie. La moment avem 46 de specialişti în domeniul protecţiei copilului care lucrează în comunităţi. Estimarea noastră este ca pentru a asigura o protecţie adecvată trebuie să avem circa 300. ”

Autorităţile îi îndeamnă pe părinţii să se informeze bine atunci când vor să-şi lase copiii în grija altor persoane.

author-img_1

Iuliana Adiaconiței

Reporter