Covid-19

Pfizer/BioNTech propun UE să plătească jumătate din prețul fiecărei doze de vaccin COVID-19 anulate

post-img
Pfizer/BioNTech, vaccin covid-19
Sursa foto: reuters

Noua propunere a Pfizer/BioNTech către Uniunea Europeană, pe fondul unei supraoferte de vaccinuri Covid-19, include o prevedere prin care statele membre vor plăti jumătate din preț, adică aproximativ 10 euro, pentru fiecare dintre cele aproximativ 70 milioane de doze anulate, a relatat Financial Times, citat de Reuters, preluat de Agerpres.

Contractul revizuit ar permite UE să treacă la vaccinuri mai noi, adaptate la oricare dintre viitoarele variante ale Covid-19, a adăugat publicația, citând persoane din preajma negocierilor.

În ianuarie, Reuters a relatat că discuțiile dintre UE și cei doi producători de medicamente vizau reducerea cantității de până la 500 milioane de doze de vaccin Covid-19 pe care Bruxelles-ul s-a angajat să le cumpere în acest an, în schimbul unui preț mai mare.

Măsura survine în contextul în care blocul european intenționează să revizuiască normele care guvernează industria farmaceutică, în valoare de 133 miliarde de euro, în speranța de a revigora investițiile și de a stimula accesul la medicamente la prețuri accesibile, într-un moment în care bugetele de sănătate sunt secătuite de costurile de tratament ale Covid-19.

Pfizer a refuzat să comenteze relatarea FT, dar a precizat că discuțiile au fost purtate „cu bună credință de către toate părțile”, în timp ce partenerul BioNTech și Agenția Europeană pentru Medicamente (EMA) nu au răspuns la solicitările de comentarii ale Reuters.

Contractul semnat în luna mai 2021 de Comisia Europeană şi Pfizer/BioNTech acoperă 900 de milioane de doze de vaccin care urmează să fie livrate în 2022 şi în 2023, cu opţiunea de a comanda alte 900 de milioane de doze. Acesta este cel mai important contract pentru vaccinuri împotriva COVID-19 semnat de Comisie şi va domina portofoliul de vaccinuri al UE până la sfârşitul anului 2023.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter