Europa azi

Vicepreședintele Comisiei Europene: Ucraina are nevoie de aproximativ 500-600 miliarde de euro pentru reconstrucție, iar UE va acoperi „o mare parte” din sumă

post-img
Comisia Europeană,
Sursa foto: caleaeuropeana.ro

Ucraina are nevoie de aproximativ 500-600 de miliarde de euro pentru reconstrucție, a declarat miercuri vicepreședintele executiv al Comisiei Europene, Valdis Dombrovskis, promițând că UE va acoperi „o mare parte” din această sumă, scrie Politico.eu, citată de caleaeuropeana.ro.

Vorbind la Marrakech, Valdis Dombrovskis, a transmis că un astfel de efort „va necesita coordonarea comunității internaționale, iar din partea Uniunii Europene, suntem dispuși să facem această coordonare”.

Potrivit acestuia, Uniunea Europeană va oferi „un sprijin important și foarte semnificativ pentru aceste nevoi privind reconstrucția”.

El a menționat că o propunere în acest sens  va veni mai târziu în această lună care va „lega acest sprijin pentru reconstrucția infrastructurii (…) de reformele structurale de care Ucraina ar putea avea nevoie în calitate de țară candidată la UE”.

Uniunea Europeană a lucrat la crearea unui fond de solidaritate pentru Ucraina, așa cum au cerut șefii de stat și de guvern ai statelor membre în luna martie, dar este pentru prima dată când un oficial european a evaluat prețul acestui efort.

Cu toate acestea, este probabil ca această cifră să crească pe măsură ce războiul continuă.

Oficialii UE au solicitat Bruxelles-ului să joace un rol de lider în furnizarea de asistență de tip „plan Marshall” pentru această țară după încetarea ostilităților, ca parte a unui efort de a aduce Ucraina în cadrul Uniunii Europene. 

Există diverse idei cu privire la modul de finanțare a acestui efort, inclusiv prin confiscarea activelor rusești înghețate, prin obligarea Rusiei să plătească ca parte a unui acord de pace sau prin canalizarea banilor de la donatorii internaționali.

În context, Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, a subliniat într-un interviu acordat publicației Financial Times că blocul european ar trebui să confiște rezervele valutare blocate ale Rusiei pentru a reconstrui Ucraina. 

Ideea a fost enunțată anterior și de președintele Consiliului European, Charles Michel, care a pledat pentru confiscarea bunurilor rușilor vizați de sancțiuni cu scopul de a folosi sumele respective la reconstrucția Ucrainei.

Președintele Ucrainei a lansat altă propunere, și anume aceea ca orașele ucrainene distruse de războiul nejustificat declanșat de Rusia să se înfrățească cu cele europene, facilitând astfel procesul de reconstrucție. Potrivit unor estimări ale lui Volodimir Zelenski, țara sa va avea nevoie de șapte miliarde de dolari pe lună pentru a compensa pierderile economice cauzate de invazia rusă.

Conform estimărilor Băncii Mondiale prezentate de președintele său, David Malpass, pagubele materiale provocate de forțele ruse în Ucraina se ridică la aproximativ 60 de miliarde de dolari, sumă care nu acoperă costurile economice în plină ascensiune.

În viziunea Comisiei Europene, Ucraina are nevoie de un plan de reconstrucție similar cu cel oferit de Statele Unite după Al Doilea Război Mondial.

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter