Social

Tehnologii interactive de ultimă generaţie pentru prevenirea traficului de persoane

Tehnologii interactive de ultimă generaţie pentru prevenirea traficului de persoane

O rulotă dotată cu tehnologii interactive de ultimă generaţie va creşte gradul de conştientizare, printre tineri, privind pericolul traficului de persoane şi astfel va duce la prevenirea acestui fenomen. Asta îşi propune proiectul EscapeVan, lansat astăzi de Academia "Ştefan cel Mare" din Chişinău în parteneriat cu autorităţile din Regatul Ţărilor de Jos.

IRINA MIHAILICI, jurnalist TVR MOLDOVA: EscapeVan este o rulotă dotată cu tehnologie de ultimă generaţie. Sistemele de lumină, sunet, audio şi video reflectă realitatea crudă prin care trec victimele traficului de fiinţe umane. 



VALERIU CHIOIBAŞ, formator direcţia CIPAL, Academia "Ştefan cel Mare": Este redată activitatea sau viaţa de zi cu zi a acestei victime care în faţă are spaţiul de trai, iar în spate este amenajat locul în care aceasta este exploatată sexual. Scopul acestui exerciţiu constă în evadarea acestei doamne care o auziţi pe fundal îşiredă povestea sa şi ajutarea ei să scape din acest van.

Cu ajutorul acestei rulote, studenţii Academiei "Ştefan cel Mare" vor ţine instruiri practice. Timp de 20 de minute, cei care vor lua parte la simulări vor trebui să găsească indicii pentru a evada dintr-un loc în care sunt ţinuţi împotriva voinţei lor. Astfel vor înțelege mai profund pericolul traficului de persoane și vor căpăta abilitățile necesare pentru a recunoaște și preveni aceste infracțiuni.

Proiectul EscapeVan isi propune să contribuie la crearea unei societăţi în care fiecare persoană este protejată de orice formă de exploatare.

EXCELENŢA SA FRED DUIJN, ambasadorul Regatului Țărilor de Jos în Republica Moldova: Este foarte important ca şi generaţia tânără are oportunitatea să înveţe nu numai din cărţi, dar şi din propria experienţă cu privire la acestă cale din care nu ai întoarce. Sigur vreţi să ieşiţi de acolo nu este cel mai plăcut loc, vreţi să evadaţi.

JORN van RIJ, senior expert în domeniul traficului de persoane, Poliția Națională a Țărilor de Jos: Noi sperăm să micşorăm numărul de victime sau cel puţin să se recunoască victimizarea a persoanelor, astfel încât să fie raportate la poliţie aceste cazuri.

VITALIE PŞENICINÎI, şef, Departamentul Centrului de Combatere a Traficului de Persoane: Pentru anul 2024 la nivel național MAI a identificat 119 victime, fiind iniţiate 56 de cauze penale. Printre aceste victime se numără 30 de victime copii şi restul 89 adulte. Cifra ultimii ani este în creştere slabă sau una stabilî în ultimii 3 ani.

Proiectul este implementat de Academia "Ştefan cel Mare" şi organizaţia Iniţiativa Pozitivă, cu sprijinul unei fundaţii olandeze finanţate de Poliţia Naţională şi Ministerul Justiţiei al Regatului Ţărilor de Jos.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter