TVR MOLDOVA a devenit accesibil şi pentru telespectatorii din stânga Nistrului. Introducerea postului românesc de televiziune de la Chişinău în grila de programe din regiunea separatistă a venit în contextul măsurilor impuse Tiraspolului de autorităţile constituţionale pentru oferirea sprijinului în depăşirea crizei energetice. Telespectatorii din stânga Nistrului apreciază faptul că au la dispoziţie surse de informare în limba română.
Anunţul privind difuzarea postului nostru de televiziune şi în regiunea transnistreană a fost făcut de Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor Grosu, la emisiunea "Punctul pe Azi".
IGOR GROSU, preşedinte, Parlamentul Republicii Moldova: „TVR Moldova poate fi accesat, privit, în cablul din Transnistria. Mulți spuneau că sunt televiziuni în limba română, dar nu în limba rusă. Și am spus foarte bine. Sunt acolo care, chiar dacă încă scriu cu chirilice, cel puţin urechea, vrei nu vrei, le-a rămas română. Foarte bine ca oamenii să aibă o alternativă, să asculte măcar o opinie. Este o altă interpretare a unor evenimente.”
Locuitorii din stânga Nistrului spun că difuzarea postului TVR MOLDOVA în regiune este importantă pentru că, astfel, vor avea surse de informare în limba română.
ELEONORA CERCAVSCHI, director, liceul "Ştefan cel Mare", Grigoriopol: „Este un pas pozitiv şi trebuie să avem răbdare până se va finaliza acest proces de reintegrare. Da, este un lucru destul de dificil deoarece oamenii, locuitorii de aici de foarte, foarte mulţi ani au avut doar o singură sursă de informare. Aceste posturi de televiziune, această mass-media care vine în casele oamenilor, deja oamenii vor primi şi altă informaţie pentru a o putea prelucra şi să vadă cine le vrea răul şi cine le doreşte binele.”
MARIA ROIBU, director, liceul "Alexandru cel Bun", Tighina: „Clar că m-am bucurat foarte mult, aşa o impresie, atunci când am conectat televizorul şi am găsit acest canal, parcă mi s-a bucurat inima. Atunci înţeleg şi eu că, atunci când privesc o emisiune televizată din Republica Moldova, înteleg şi eu că trăiesc anume pe teritoriul Republicii. Sper ca această transmitere a emisiunilor să fie de durată. Lumea va începe încet, încet, în primul rând să se obişnuiască cu vorba românească şi să înţeleagă că suntem tot aceeaşi de la Chişinău. ”
VADIM VIERU, avocat, Promo-LEX: „Este o normalitate care trebuia să aibă loc de mult. Evident este un pas pozitiv. Ce mă îngrijorează pe mine este garanţia că postul de televiziune TVR MOLDOVA sau alt post de televiziune care se difuzează şi pe malul stâng al Nistrului nu îşi vor înceta emisia acolo după o anumită perioadă. Beneficiul este evident. E vorba despre accesul la informaţii corecte, nu la manipulare din Federaţia Rusă, şi posibilitatea de a avea opţiuni diferite de informaţii şi de a face o apreciere critică a lucrurilor.”
Specialiştii spun că, până acum, în regiunea separatistă nu existau canale TV în limba română. În zonă sunt transmise mai multe posturi de televiziune ruseşti, inclusiv canale interzise pe malul drept al Nistrului din cauza propagandei legate de războiul dus de Rusia în Ucraina.