Scumpirile din ultima perioadă par că au mai domolit obiceiul basarabenilor de a cumpăra mâncare în exces, de sărbători. Firmele de procesare a deşeurilor spun că, zilele acestea, tomberoanele nu au fost la fel de pline ca în alţi ani cu resturi de la ospeţele de Crăciun şi Revelion. Totuşi, mai este mult până când fenomenul risipei alimentare va dispărea din Republica Moldova.
După sărbători, în special în Chişinău dar şi în celelalte oraşe mari din Republica Moldova, tomberoanele de gunoi se umplu cu salate, preparate din carne, fructe şi legume rămăse după Crăciun şi Revelion.
Psihologii au şi o explicație pentru dorinţa unor oameni de a cumpăra alimente în exces de sărbători.
EMILIA VOROBIOV, psiholog: „Din ianuarie şi până în decembrie noi ne abţinem de la careva produse care nouă ne plac şi zicem că iată odată în an, la Paşti de exeplu, fie acum la Crăciun şi Anul Nou ne permitem să savurăm anumite produse şi atunci din cauza faptului că am simţit dificit toată perioada anului, noi deja pentru a compensa acest lucru cumpărăm în exces. ”
Anul acesta, însă, reprezentanţii societăţii "Autosalubritate" spun că au colectat în Chişinău cu aproximativ 20% mai puţine resturi alimentare, faţă de ceilalţi ani, după zilele de sărbătoare.
ALEXANDRU BAJURA, vicedirector exploatare, Regia "Autosalubritate":„Cantitatea de deşeuri puţin a scăzut, dacă să luăm în procente, undeva 15-20% mai puţin. Poate din motiv că o parte din populaţie deja s-a mai civilizat şi procură mâncăruri gata pregătite ca mai puţin să folosească timpul de acasă. Cea mai mare parte a produselor alimentare care sunt aruncate sunt ca de obicei legumele şi fructele.”
Dacă până la sărbători în Chişinău se strângeau zilnic aproximativ 5 mii de metri cubi de deșeuri, după Revelion aceasta cantitate a crescut cu aproximativ 700 de metri cubi de gunoi. Peste câteva zile, însă, basarabenii vor lua din nou cu asalt pieţele şi magazinele pentru că urmează mesele de Crăciun pe stil vechi.