Actualitate

Basarabean, ucis de ruși, decorat de Zelenski. De ce a ales Aleksandr Mațievschii să meargă pe front să apere Ucraina a povestit, în exclusivitate pentru TVR MOLDOVA, bunica lui, Eugenia

Basarabean, ucis de ruși, decorat de Zelenski. De ce a ales Aleksandr Mațievschii să meargă pe front să apere Ucraina a povestit, în exclusivitate pentru TVR MOLDOVA, bunica lui, Eugenia

Președintele Volodimir Zelenski i-a oferit post-mortem lui Aleksandr Mațievschii titlul de "Erou al Ucrainei". Ultimele cuvinte ale soldatului înainte să fie executat de ruși au fost "Glorie Ucrainei". Militarul, originar din Republica Moldova, a lăsat în urmă un fecior de 18 ani şi o familie îndurerată. Mai multe despre cum era Alexandr şi de ce a ales să meargă pe front să apere Ucraina, a povestit, în exclusivitate pentru TVR MOLDOVA, bunica lui, Eugenia, în vârstă de 91 de ani.

„L-am crescut. Aici cred că avea un an şi jumătate. Noi aveam aparat de fotografiat şi îl fotografiam”

Era corect, respectuos şi iubea viaţa la maxim. Aşa spune Eugenia Maţievschii despre nepotul ei, Alexandr, militarul filmat în timp ce a fost împuşcat de soldaţi ruşi în Ucraina. Stăpânindu-şi cu greu lacrimile, femeia ne-a spus că a aflat despre moartea nepotului de la ştiri.

EUGENIA MAŢIEVSCHII, bunica: „Cum o să-l ţin minte? Bun şi un om corect. Când m-am uitat la emisiune, iar fiica mea spunea că acesta este fiul meu. El şi-a dat viaţa pentru noi. A spus înainte de asta "Slava Ucraine"!  Este un patriot adevărat. Asta vreau să zic. Tot ce a vrut a obţinut”.

Eugenia Maţievschii ne-a spus că părinţii nepotului au divorţat după ce s-a născut el. Mama lui lucra la o fabrică de încălţăminte din Chişinău şi deseori era nevoită să plece în Ucraina. În tot acest timp, Eugenia a avut grijă de Alexandr.

EUGENIA MAŢIEVSCHII, bunica: „Toţi vecinii l-au cunoscut. El chiar la noi, în scară a instalat electricitate. Dar ce scrisori îmi scria mie. Bunica, borşul tău şi al mamei nu-l schimb pe nimic. Tare mult a iubit mâncarea preparată de mine”.

Alexandr Maţievschii era de profesie electrician. În 2008, a hotărât să se mute cu familia în Ucraina. De atunci, bunica discuta cu el prin scrisori sau la telefon iar ultima dată l-a văzut acum nouă ani.

EUGENIA MAŢIEVSCHII, bunica: „Nu era eminent, dar nici repetent. Însă mereu a încercat să-şi bucure mama şi bunica. El doar bunica îmi zicea”.

Femeia susţine că a păstrat de la nepot un suport de lemn pentru lumânări. Acum, ea îşi doreşte un singur lucru - să fie pace pe pâmânt.

EUGENIA MAŢIEVSCHII, bunica: „Mai aveam unul, dar i-am dat-o surorii lui. Era mai mică. Dar asta era pentru bunica. Da, e amintire pentru bunica. Iată ce mi-a mai rămas ca amintire de la nepot. Mă rog să înceteze războiul”.

Vecinii bunicii lui Alexandr Maţievschii au doar cuvinte de laudă despre el şi familia lui.

„Trist. Era un băiat bun. Pot să spun doar cuvinte bune despre această familie. El a fost un nepot bun pentru bunică şi un fiu bun pentru mamă. Bunica a regretat nespus de mult. Mai ales când a auzit despre asta la televizor, m-a telefonat la 7 şi jumătate dimineaţa”.

Volodimir Zelenski l-a decorat post-mortem pe soldatul născut la Chişinău şi executat de ruşi. Astăzi, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a condamnat uciderea cetățeanului originar din Republica Moldova, faptă ce poate fi calificată drept crimă de război și încălcare flagrantă a dreptului internațional. Militarul ucrainean s-a născut pe 10 mai 1980, la Chişinău. În 2008 s-a mutat cu familia în Ucraina, în oraşul Nijîn. După invazia rusă în Ucraina, Alexandr s-a oferit voluntar să apere regiunea Cernigov. El avea un fiu de 18 ani. Pe reţelele sociale au apărut imagini cutremurătoare, filmate și difuzate chiar de agresori din care se vede că soldatul era neînarmat. La un moment dat, își scoate ţigara din gură şi rosteşte "Slava Ucrainei". După acest gest, militarii ruşi au tras mai multe focuri de armă spre el. Consilierul municipal neafiliat Victor Bunescu a declarat că va propune la următoarea ședință a Consiliului Municipal Chișinău ca o stradă din oraş să fie redenumită în memoria eroului.

author-img_1

Svetlana Cojocaru

Reporter