Economic

Lipsa forţei de muncă, taxele şi impozitele mari dar şi creşterea continuă a preţurilor sunt doar câteva dintre provocările de care se lovește domeniul HoReCa din Republica Moldova

Lipsa forţei de muncă, taxele şi impozitele mari dar şi creşterea continuă a preţurilor sunt doar câteva dintre provocările de care se lovește domeniul HoReCa din Republica Moldova

Lipsa forţei de muncă, taxele şi impozitele mari dar şi creşterea continuă a preţurilor sunt doar câteva dintre provocările de care se loveşte domeniul HoReCa din Republica Moldova. Despre dificultăţi dar şi eventuale soluţii s-a discutat la o întâlnire între ministrul Dezvoltării şi Digitalizării, Dumitru Alaiba, şi proprietarii de restaurante, hoteluri şi cafenele

Antreprenorii i-au împărtăşit ministrului Dezvoltării şi Digitalizării cu cele mai mari probleme pe care le întâmpină.  

VITALIE RĂILEAN, proprietar pensiune: „La moment, impozitele salariale şi celelalte. Al doilea moment, avem foarte mari probleme cu angajaţii. Angajaţii care practic pleacă din ţară”.

ANA SÎTNIC, proprietar restaurant: „Provocările noastre cred că sunt generale, pe economie. Lipsa catastrofală a cadrelor, deasemenia creşterea preţurilor, capacitatea de cumpărare a clienţilor noştri şi multe multe altele care vin cu acestea”.

LUCIA BERDOS, proprietar hotel: „Cel puţin noi cel mai mult ne ciocnim cu posibilitatea de a înregistra producţia de la micii producători. Deci noi ne punem ca scop să promovăm produsul local şi ne dorim foarte mult să lucrăm cu producătorii autohtoni, cu fermieri”.

Dumitru Alaiba a spus că se lucrează acum la reducerea birocraţiei pentru acest domeniu şi la anumite ajustări ale reglementărilor şi normativelor în industria HoReCa.

DUMITRU ALAIBA, ministrul Dezvoltării şi Digitalizării: „Voi ştiţi cel mai bine şi din experienţa mea, antreprenorii nu sunt iraţionali. Oamenii înţeleg acolo unde o reglementare are sens şi acolo unde ea este absolut inutilă şi iată împreună concentrându-ne atenţia asupra unor procese, putem să facem lucruri frumoase pentru toţi, pentru antreprenori şi pentru economie”.

Participanţii au salutat organizarea acestei întâlniri şi spun că ar fi bine să devină o tradiţie.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter