Europa azi

Eurostat: Creşterea preţurilor produselor agricole s-a atenuat în trimestrul patru din 2022

post-img
Produse alimentare
Sursa foto: tvr

Preţul mediu în UE al produselor agricole în ansamblu a crescut semnificativ (26%) pentru aceeaşi gamă de produse, între trimestrul patru din 2021 şi trimestrul patru din 2022. Totuşi, este un ritm mai redus de creştere faţă de nivelul din trimestrul precedent (avans de 30% între trimestrul trei din 2021 şi trimestrul trei din 2022), arată datele publicate miercuri de Oficiul European de Statistică (Eurostat).

Cea mai importantă creştere s-a înregistrat la ouă (64%), porci (52%) şi măsline (51%). Invadarea Ucrainei de către Rusia a afectat semnificativ pieţele agricole globale în 2022. Rusia şi Ucraina erau exportatori majori de cereale, grâu, porumb, seminţe oleaginoase (în special floarea soarelui) şi îngrăşăminte, când a izbucnit războiul.

Datele Eurostat arată o creştere semnificativă a preţurilor în agricultură în toate trimestrele din 2022, perioada de vârf fiind în trimestrele doi şi trei. Totuşi, în trimestrul patru din 2022 s-a observat o uşoară deceleraţie a creşterii preţurilor, atât pentru mijloacele de producţie cât şi pentru produsele agricole.

Între trimestrul patru din 2021 şi trimestrul patru din 2022, preţul mediu al bunurilor şi serviciilor consumate în prezent în agricultură (de exemplu mijloacele de producţie care nu au legătură cu investiţiile) pentru UE ca întreg au crescut cu 27% pentru aceaşi gamă de mijloace de producţie, un nivel mai redus faţă de trimestrul precedent (avans de 36% între trimestrul trei din 2021 şi trimestrul trei din 2022).

Există majorări considerabile de preţuri la îngrăşăminte şi amelioratori de sol (55%), energie şi lubrifianţi (41%) şi hrana animalelor (29%). În fiecare stat membru al UE, preţul mediu al mijloacelor de producţie care nu au legătură cu investiţiile şi al producţiei agricole a crescut între trimestrul patru din 2021 şi trimestrul patru din 2022.

Cel mai ridicat ritm de creştere al preţului mediu al producţiei agricole în această perioadă a fost observat în Ungaria (53%) şi Polonia (44%). Urmează nouă ţări cu creşteri între 30% şi 40%: Germania, Slovacia, Belgia, Ţările de Jos, Danemarca, Luxemburg, Portugalia şi România.

Cele mai reduse rate de creştere au fost în Malta (4%), Franţa (14%), Cipru şi Italia (ambele cu 15%). Cel mai ridicat ritm de creştere al preţului mediu al mijloacelor de producţie care nu au legătură cu investiţiile s-a înregistrat în Lituania (51%), Ungaria (47%) şi Slovacia (39%), iar cel mai redus în Malta (7%), Portugalia (17%) şi Luxemburg (20%).

author-img_1

Cristina Popescu

Reporter