Justiție

Cine este Veronica Dragalin, cea care ar putea conduce Procuratura Anticorupţie de la Chişinău

Veronica Dragalin, PA
Sursa video: TVR MOLDOVA

Un procuror american ar putea deveni procuror-şef anticorupţie în Republica Moldova. Basarabeanca Veronica Dragalin, stabilită de mai mulţi ani în Statele Unite ale Americii, a trecut etapa de preselecţie şi interviul Comisiei Speciale. Dragalin a spus că îşi doreşte să aducă un suflu nou justiţiei din Republica Moldova, iar experienţa de peste Ocean o va ajuta să rezolve cazurile importante de corupţie.

În cursa pentru șefia Procuraturii Anticorupţie de la Chişinău s-au înscris 5 candidaţi. Veronica Dragalin, basarabeancă stabilită în Statele Unite, este procuror federal în Los Angeles și este specializată în investigarea cazurilor de corupţie.

VERONICA DRAGALIN  candidat la funcţia de şef al Procuraturii Anticorupţie: „Am experienta de a lucru cu FBI, componentele Departamentului de Justiţie aici în Statele Unite să  lucrăm cu Interpol, să ne ajute să aducem persoanele. Cred că experienaţa mea şi educaţia mea din afara ţării, SUA e un lucru pozitiv, pentru că eu vin din afara sistmeului din Moldova şi pot să aduc o perspectivă diferită, cu idei noi.”


Veronica Dragalin susține că experienţa acumulată în avocatură dar şi cea de procuror federal, o vor ajuta să rezolve cazurile de corupţie de rezonanţă din Republica Moldova şi să recupereze bunurile provenite din infracţiuni.

VERONICA DRAGALIN   candidat la funcţia de şef al Procuraturii Anticorupţie: „După ce am citit eu despre situaţia din Moldova, despre problema corupţiei în Moldova şi cazuri care au fost investigate sau nu au fost până la capăt investigate. Înţeleg că avem problema că mulţi bani din ţară au fost furaţi şi duşi în străinătate. Ştiu că sunt şi persoane care se află acum în străinătate. Şi o să trebuiască ca  Procuratura Anticorupţie să lucreze cu partenerii lor externi. Să depunem eforturile să aducem înapoi şi oameni să îi putem trage la răspundere.”


Veronica Dragalin este doctor în drept la Universitatea din Virginia şi  asistent în biroul Procuraturii Federale din districtul central al Californiei.
Este deţinătoarea mai mulor premii, între care "Cazul Anului", de la Biroul Alcool, Tutun, Arme și Explozibili, şi Premiul Directorului FBI.  Dragalin vorbeşte cinci limbi: româna, engleza, spaniola, rusa, germana şi italiana. 

Ceilalți candidaţii ce luptă pentru şefia Procuraturii Anticorupţie din Republica Moldova sunt Adrian Bordianu, Octavian Iachimovschi, Victor Brânză şi Oleg Potârniche. Candidaţii vor fi selectaţi de o Comisie formată din cinci membri - trei dintre ei sunt experţi din afara graniţelor Republicii Molldova.

author-img_1

Constantin Uzdris

Reporter