Economic

Carburanţii se scumpesc, din nou, în Republica Moldova. Ce spun experții economici

Carburanţii se scumpesc, din nou, în Republica Moldova. Ce spun experții economici

Carburanţii se scumpesc, din nou, în Republica Moldova. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunţat noile prețuri plafon, valabile în weekend. Astfel, şoferii vor plăti pentru un litru de benzină cu 14 bani mai mult, iar pentru motorină cu 32 de bani în plus.

Pentru weekend, ANRE a anunţat un preţ maxim de 24 de lei și 57 de bani pentru un litru de benzină, cu 14 bani mai mult decât astăzi. Preţul motorinei creşte cu 32 de bani pe litru şi va costa 26 de lei și 38 de bani litrul, cu 1 leu şi 81 de bani mult decât benzina.

Benzina 95   - 24,57 lei       +14 bani
Motorina       - 26,38 lei        +32 bani

Experţii spun că benzina şi motorina se scumpesc din cauza creşterii cotaţiilor internaţionale dar şi în urma situaţiei războiului din Ucraina.

VIOREL GÎRBU, expert economic: „Ce se întâmplă pe plan internaţional este legat de două evenimente. Primul eveniment ţine de situaţia cu petrolul, aici putem face referinţă la recenta şedinţă OPEC, pe durata căreia s-a decis reducerea producţiei de petrol. Acest lucru va influenţa creşterea preţului, cotaţiilor pentru petrol”.

Viorel Gîrbu nu crede că tendinţa de creştere a preţurilor la carburanţi se va menţine o perioadă îndelungată.

VIOREL GÎRBU, expert economic: „Regiunea mondială se îndreaptă către o perioadă de recesiune sau o perioadă de creştere economică mai mică decât putem anticipa în perioada anterioară. Şi atunci când economia nu creşte, nu cresc nici preţurile la resursele energetice”.

Şoferii spun că majorările de preţ îi afectează considerabil.

Pe 10 iunie, în Republica Moldova s-a înregistrat un preţ record la carburanţi. Benzina a ajuns să coste peste 33 de lei, iar motorina peste 30 lei.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter