Social

Condiții inumane de învățătură la Gimnaziul din satul Gaşpar, raionul Edineţ. Ploaia și ninsoarea își fac loc prin acoperișul avariat

Condiții inumane de învățătură la Gimnaziul din satul Gaşpar, raionul Edineţ. Ploaia și ninsoarea își fac loc prin acoperișul avariat

În clădirea gimnaziului din satul Gaşpar, raionul Edineţ, plouă şi ninge, la propriu, din cauza acoperişului avariat. În luna iulie o furtună puternică a smuls ţiglele de pe clădire şi până acum acoperişul nu a fost reparat, din lipsă de bani. Iar viscolul de zilele trecute l-a distrus şi mai tare.

De patru luni, cei peste o sută de elevi şi profesori ai şcolii din Gaşpar îşi riscă sănătatea în fiecare zi. Acoperişul găurit a creat numai probleme: a plouat şi a nins în interiorul clădirii, a apărut igrasia şi e frig. Părinții stau cu teamă când îşi duc copiii la scoală.

TATIANA GRIBINCEA, locuitoare, satul Gaşpar: „Nu știu cine trebuie să hotărască că-i vreme de iarnă și-s copii. Nu are importanță cine, dar școala trebuie acoperită”.

Banii pentru reparaţii au fost viraţi abia zilele trecute. Chiar şi aşa, procedura birocratică ar putea dura.

OLGA CIORNEA, director, gimnaziul Gașpar: „Guvernul ne-a alocat 1,067 milioane de lei precum am solicitat. Chiar astăzi am fost telefonată de Direcția Finanțe precum că banii sunt deja în contul nostru. Suntem în proces de lucru. Pe pagina achiziții.md. este plasat anunțul, iar până pe 28 noiembrie este perioada clarităților, apoi urmează să fie însăși depunerea dosarelor. Pe 4 decembrie avem la ora 10:00 prezentarea ofertelor”.

Președintele Consiliului Raional Edineț se scuză pentru întârzierea cu care s-a facut rost de bani pentru reparaţii şi spune că procesul a fost frânat, de la bun început, de autoritățile locale.

NICOLAI MELNIC, președinte, Consiliul Raional Edineț: "Nu a fost îndeplinit calitativ pachetul de documente și a fost întors înapoi de comisia pentru situații excepționale. Până l-au perfecționat, a luat timp. Multe documente trebuiau schimbate, adăugate".

Furtuna violentă din iulie 2023 a afectat cinci instituții de învățământ din raion și doar gimnaziul din Gașpar nu a fost reparat până acum.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter