Social

Anul trecut, au fost anchetate câteva cazuri de înşelătorie cu victimele ce au plătit sume mari de bani uriaşe unor pretinşi clarvăzători

Anul trecut, au fost anchetate câteva cazuri de înşelătorie cu victimele ce au plătit sume mari de bani uriaşe unor pretinşi clarvăzători

Tot mai multe persoane din Republica Moldova pretind că au puteri supranaturale, pot prezice viitorul şi chiar sunt dispuşi să-i ajute şi pe alţii să-şi rezolve problemele. Internetul abundă cu acest gen de anunțuri, dar poliţiştii îndeamnă oamenii să fie vigilenţi pentru a nu cădea în plasa escrocilor. Anul trecut, au fost anchetate câteva cazuri de înşelătorie cu victimele ce au plătit sume uriaşe de bani unor pretinşi clarvăzători.

Pe Internet sunt postate zilnic zeci de anunţuri ale unor persoane care pretind că au puteri supranaturale. Una dintre ele are 77 de ani și garantează că elimină bestlemele și farmecele.

„Am înţeles că dumneavoastră puteţi vedea viitorul şi ghici în cărţi? - Da, da. - Am aşa o problemă. Am o prietenă cu care am probleme în relaţie şi aş vrea să văd care e situaţia. Astăzi doar după ora 14.00. - Dar ce preţuri aveţi?- 200 de lei”.

Femeia a închis telefonul imediat ce i-am spus că suntem de la presă. Unei alte aşa-zise clarvăzătoare am solicitat o programare pentru o vizită.

„Vreau să vă întreb, cum ghiciţi? În cărţi, cafea? - Eu pur şi simplu mă uit la om şi la cărţi pot, la mai multe obiecte. - Dar de mult timp practicaţi? Aveţi experienţă? - Da, de 75 de ani. Cum matale gândeşti? - Nu vă faceţi griji, veniţi şi o să vedeţi singuri”.


La adresa indicate, femeia ne-a închis uşa imediat ce i-am spus că am dori să o filmăm.

„Ne permiteţi să discutăm puţin cu dumneavoastră?? De la televiziune suntem - Cum? - De la televiziune suntem. - Nu, nu. - Două cuvinte să ne spuneţi”.

Potrivit poliţiei, cel mai des, în plasa acetor escroci cad persoanele în vârstă. In urmă cu două luni, o escroacă din Stăuceni ar fi primit nouă mii 600 de lei şi bijuterii în valoare de peste 100 de mii de lei de la o femeie de 60 de ani. Victima a apelat la Poliție doar după ce şi-a dat seama că a fost înșelată.

VASILE TACU, poliţist: „Fenomenul respectiv, vreau să comunic că ultima perioadă a luat amploare. Pe parcursul anului respectiv avem înregistrate doar două cazuri de acest gen care sunt documentate”.


Politistii cred că numărul celor care au căzut în plasa escrocilor, dar nu au reclamat, e mult mai mare. O bună parte dintre escroci activează în baza licenţelor de psiholog. Ei reuşesc să-şi convingă victimele că au puteri supranaturale după ce ghicesc anumite fapte şi acţiuni din viaţa lor.

EMILIA VOROBIOV, psiholog: „Mai mult ajung la aşa tipuri de persoane, cei care sunt mai susceptibili adică persoanele care sunt într-o stare emoţională mai grea, zic eu. Fie au o anumită boală, fie sunt într-o stare financiară foarte rea şi aceşti oameni, desigur, ar da totul ca să se simtă mai bine”. Cei mai mulți dintre cetățeni nu cred în clarvăzători, dar sunt destui cei ce cred că există puteri supranaturale.

„Eu să vă spun sincer nu. Mai mult că 80 de procente nu şi 20 da. Asta e. Cred că e mai mult o escrocherie. Cei care au cu adevărat puteri supranaturale, nu se manifestă public”.

Pretinşii clarvăzători găsiţi vinovaţi pentru acţiuni de escrocherie riscă amenzi de până la 50 de mii de lei sau până la trei ani de inchisoare.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter