Guvernul a aprobat proiectul Legii Bugetului de stat pentru anul viitor. Veniturile vor crește cu 6,8 la sută faţă de 2024, cheltuielile se vor majora cu peste 4 procente, iar deficitul va atinge un nivel de 4,05 la sută din Produsul Intern Brut. În bugetul pentru anul viitor au fost incluse ajorări de salarii pentru personalul medical, pedagogi și alte categorii de bugetari. De asemenea, va creşte cuantumul pensiei minime pentru limita de vârstă. Potrivit premierului Dorin Recean, bugetul pentru anul viitor are la bază măsuri de sprijin social.
În 2025, cheltuielile la bugetul de stat vor fi de 85,4 miliarde de lei, veniturile de 71,5 miliarde, iar deficitul bugetar de 13,8 miliarde de lei.
LEGEA BUGETULUI DE STAT PENTRU 2025 CHELTUIELI - 85,4 miliarde lei VENITURI - 71,5 miliarde lei DEFICIT - 13,8 miliarde lei
La capitolul cheltuieli, cei mai mulți bani vor ajunge la Ministerul Afacerilor Interne, o sumă de 4,9 miliarde de lei, urmat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, cu 4,2 miliarde de lei, şi Ministerul Educației și Cercetării, cu 4,08 miliarde de lei.
LEGEA BUGETULUI DE STAT PENTRU 2025 MAI – 4,9 miliarde lei Ministerul Infrastructurii - 4,2 miliarde de lei Ministerul Educației - 4,08 miliarde de lei Ministerul Agriculturii – 2,6 miliarde lei Ministerul Muncii – 2,3 miliarde lei Ministerul Sănătății – 2,07 miliarde lei Ministerul Apărării - 1,9 miliarde lei Ministerul Finanțelor – 1,9 miliarde lei Ministerul Jusțiției – 1,3 miliarde lei Ministerul Mediului – 1,006 miliarde lei Ministerul Culturii – 742,3 milioane lei Ministerul Afacerilor Externe – 558,6 milioane lei Ministerul Energiei – 465,8 milioane lei Ministerul Dezvoltării Economice – 454,08 milioane lei
Cât priveşte distribuirile de fonduri, cei mai mulți bani vor ajunge în Fondul național de dezvoltare a agriculturii şi mediului rural, aproximativ 1,7 miliarde de lei. Pentru Fondul rutier a fost rezervată suma de 1,6 miliarde de lei, iar Pentru Fondul de reducere a vulnerabilităţii energetice - 1,5 miliarde de lei. Fondul de rezervă al Guvernului va fi de 150 de milioane de lei, iar fondul de intervenţie al executivului, de 250 de milioane de lei.
LEGEA BUGETULUI DE STAT PENTRU 2025 Fondul rutier - 1,6 miliarde lei Fondul de dezvoltare a agriculturii – 1,7 miliarde lei Fondul de reducere a vulnerabilităţii energetice – 1,5 miliarde de lei Fondul de rezervă al Guvernului – 150 de milioane lei Fondul de intervenţie al Guvernului – 250 de milioane lei
În bugetul pentru anul viitor sunt stabilite majorări de salarii pentru personalul medical și pedagogi, angajații MAI și alte categorii de bugetari. De asemenea, va creşte și cuantumul pensiei minime pentru limita de vârstă, iar salariul minim va fi majorat de la 5 mii la 5500 de lei. Potrivit premierului Dorin Recean, bugetul de anul viitor se va baza pe măsuri de sprijin social.
MAJORĂRI DE SALARII ÎN 2025 Personal medical 15% Pedagogi 9% Angajați MAI 9% DORIN RECEAN prim-ministrul Republicii Moldova: Este o creștere a pachetului salarial de la 25 la 30 miliarde lei. În Educație peste 50 de mii de profesori, educatori, cercetărori vor beneficia de o creștere de aproximativ 10 la sută. De aceeași creștere vor beneficia angajații MAI. Mă refer aici la polițiști, polițiști de frontieră, pompieri, salvatori. În medicină salariile vor crește cu aproximativ 15%. De aceste măriri vor beneficia 51 mii de persoane.
O altă măsură importantă este acordarea de compensaţii la energie, în perioada iernii, pentru categoriile vulnerabile de consumatori.
CORINA AJDER secretar de stat, Ministerul Muncii: Avem un buget preliminar, acesta va fi reajustat în funcție de creșterea tarifelor pentru a ne asigura că nicio gospodărie nu achită un tarif mai mare decât cel de anul precedent. Acesta rămâne angajamentul guvernului.
Experți în economie spun că, la fel ca și anii precedenți, şi bugetul pentru 2025 este unul auster, iar valoarea de referință pentru salariile bugetarilor este prea mică, alocările pentru sporurile lunare și cele pentru subvenționarea locurilor de muncă sunt prea mici.
MARIN GOSPODARENCO director executiv, Centrul Analitic "Economica": Veniturile bugetului de stat ele sunt foarte mici și relativ asemănătoare cu anul trecut. Anul acesta avem 71 mld, anul trecut 66 mld. Aceste venituri se crează din impozite și taxe. Noi nu mergem pe dezvoltarea economiei. Nu se achită taxele, impozitele - nu avem un buget trebuie să ai o dezvoltare economică de cel puțin 7-10% ca să fie un buget normal nu auster. Ori reducem din cheltuieli, dar din ce să mai reducem dacă și așa sunt mici. Avem puțin în agricultură, avem puțin la social, în sănătate. Clar că trebuie să ne apucăm de achitat taxele, salariile în plic. Lucrul cu salariile în plic trebuie să fie pe ordinea de zi. Vama trebuie să lupe cu contrabanda.
Proiectul legii bugetului de stat pentru 2025 urmează să fie dezbătut în Parlament.