Social

Intervenția pompierilor după ploile abundente. Curţile şi grădinile unor localnici au fost inundate, iar mai multe maşini au rămas blocate pe drumurile înămolite

Intervenția pompierilor după ploile abundente. Curţile şi grădinile unor localnici au fost inundate, iar mai multe maşini au rămas blocate pe drumurile înămolite

Ploile abundente din această noapte au făcut ravagii în sudul Republicii Moldova. Curţile şi grădinile unor localnici au fost inundate, iar mai multe maşini au rămas blocate pe drumurile înămolite. Pentru a curăţa căile de acces au intervenit echipe specializate, cu utilaje grele. Precipitaţii abundente s-au înregistrat şi astăzi. La Chişinău, mai multe drumuri au fost inundate, iar accesul maşinilor şi pietonilor a fost îngreunat chiar şi pe unele străzi din centrul oraşului.

ZFR

DANIELA DANILOVA jurnalist TVR MOLDOVA: „În doar câteva minute, mai multe străzi din Chișinău au fost inundate. Pentru a evita riscurile, poliţia a blocat accesul maşinilor pe o porţiune de pe strada Albişoara.”

În ultimele 24 de ore, salvatorii și pompierii au fost solicitaţi în 33 de situații de risc.

LILIANA PUŞCAŞU ofiţer de presă IGSU: „Cinci gospodării din localitatea Văleni, raionul Cahul au solicitat intervenția echipelor de salvatori și pompieri pentru pomparea apei acumulate. Pentru a gestiona eficient situația și a veni în sprijinul cetățenilor, IGSU a mobilizat echipele de intervenție din sudul țării cu 6 motopompe.”

A fost nevoie de intervenția pompierilor și în satul Alexeevca, raionul Cahul. Aici, un autocar de pe ruta Chișinău-Giurgiulești, în care se aflau şapte oameni, a rămas blocat pe drum, din cauza noroiului adus de ape de pe câmpul alăturat.

Salvatorii au reușit să scoată autocarul dinn noroi, iar pasagerii şi-au continuat călătoria. Ploaia care a continuat astăzi a făcut şi victimă în oraşul Lipcani, raionul Briceni. Un şofer de 28 de ani a murit pe loc, după ce a scăpat maşina de sub control și s-a izbit violent de un copac aflat pe marginea drumului. Ploaia abundentă a creat pagube importante şi pentru agricultori. Peste 4 000 de hectare de culturi agricole, livezi şi podgorii au fost afectate de intemperii.

ZFR

VLADIMIR BOLEA ministrul Agriculturii: „Preliminar, avem afectate aproximativ 4304 hectare, dintre care vii 281 de hectare, livezi - 627, floarea soarelui - 1546, porumb - 1298, grâu - 264, orz - 270, alte culturi 15 hectare. Noi vorbim despre unele localități care au avut în mod sigur nivelul de afectare cel mai mare, vorbim despre localitatea Vlădeni, din raionul Soroca. Pagube sunt în jur de 420 de hectare de culturi agricole, dintre care 32 de hectare livezi.”

Cele mai mari pagube sunt înregistrate în raioanele Florești, Strășeni, Ungheni, Telenești, Anenii Noi, Edineţ, Cimișlia, Cantemir, Sângerei şi Orhei. Potrivit meteorologilor, până astăzi, la ora 21.00, se menţine Codul galben de instabilitate atmosferică. Pe arii extinse se prevăd averse, însoțite de descărcări electrice, izolat, puternice și, în unele zone, cu pericol de grindină.

author-img_1

Svetlana Carțîn

Reporter