Politic

R. Moldova și Ucraina sunt privite la pachet de Putin, analist

post-img
hartă
Sursa foto: mediafax.ro.

”R.Moldova și Ucraina sunt privite la pachet de către Putin. Rusia vrea să destabilizeze situația și să răstoarne actuala guvernare de la Chișinău. Este un an electoral în R.Moldova, la toamnă urmează să aibă loc alegeri prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană, iar acest moment este foarte sensibil pentru Rusia care nu vrea ca majoritatea populației din R.Moldova să spună că își dorește în UE”, o spune într-un interviu la RFI, Nicolae Negru.

Expertul susține că Putin vrea aceeași schimbare și la Kiev, și la Chișinău, schimbarea guvernării.

”La Kiev, el a crezut că va schimba puterea prin această operațiune militară. La Chișinău, Putin încă crede că poate schimba prin război hibrid, prin diversiune. Dacă va ajunge la concluzia că nu, suntem amenințați, ar putea pune în mișcare trupele de la Tiraspol și situația să se înrăutățească. Depinde de ce semnale va transmite Occidentul.

Dacă va transmite semnalul că nu ne prea pasă, că nu suntem uniți, lăsăm ucrainenii să se descurce singuri cum se pronunță unele forțe politice din Statele Unite ale Americii, dar sunt și în Europa astfel de politicieni, atunci și situația noastră va fi instabilă”.

”Acum, situația este mai bună decât era la 24 februarie 2022 când nu se știa ce ne așteaptă, când planurile Rusiei erau să ajungă la Kiev în câteva zile, să ocupe Kievul, să ocupe Odesa. Atunci primejdia era foarte aproape”, afirmă Nicolae Negru.

Totodată, analistul spune că deși acum nu este un pericol militar direct pentru Republica Moldova, armata rusă se află destul de departe, asta nu înseamnă că Moldova nu se află în pericol.

”Republica Moldova este importantă pentru Rusia. Țara noastră se află în spatele Ucrainei. În Transnistria avem trupe ruse, acest depozit uriaș cu muniții de la Cobasna. Desigur că Rusia ar vrea să-l folosească, să pună în mișcare armata a 14- a de acolo, există trupe paramilitare separatiste, finanțate de Moscova.

Din acest punct de vedere privind lucrurile, desigur că R.Moldova se află sub atacul Rusiei, atacul hibrid, duce un război hibrid ar vrea să destabilizeze situația și să răstoarne actuala guvernare. La toamnă urmează să aibă loc alegeri prezidențiale și referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană. Este un moment foarte sensibil pentru Rusia care nu își dorește ca majoritatea populației din R.Moldova să spună că își vrea integrarea europeană.

Nu trece săptămână ca Moscova să spună că cetățenii și-ar dori altceva decât actuala guvernare. Prin urmare, Moscova va face tot posibilul ca ea să facă dreptate în fața opiniei publice mondiale”, explică analistul.

”Atât timp cât Rusia nu s-a apropiat de frontiera noastră, acest pericol al intervenției militare e mai îndepărtat, dar vedem acum că Ucraina nu este sprijinită îndeajuns, nu este asigurată cu armamentul necesar sau retrageri pe anumite părți ale frontului. Desigur că asta induce o oarecare neliniște. Trebuie să trăim cu acest pericol permanent.

Cu această sabie care atârnă deasupra noastră. Și în același timp, Rusia își intensifică acțiunile împotriva R.Moldova. Va pune în mișcare autonomia găgăuză, dar și pe cei de la Tiraspol pe măsură ce ne apropiem de alegerile din toamnă”, consideră expertul. În același timp, Nicolae Negru atenționează că dacă instituțiile statului nu vor face față, e nevoie de ajutorul partenerilor – România, SUA, Franța, Germania.

”Din punct de vedere economic, militar, NATO, SUA și UE, dacă și-ar uni eforturile, cred că Ucraina ar obține o victorie, ar reuși să înfrângă armata rusă. Dar atât timp cât Putin mai are această speranță sau mai vede anumite căi de atac a Ucrainei, desigur că și situația noastră va fi foarte rea”, conchide Nicolae Negru.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter