Actualitate

Noi insinuări de la Moscova. Șeful FSB face declarații războinice la adresa Republicii Moldova

post-img
Șeful FSB

NATO încearcă să târască Republica Moldova într-o confruntare militară cu Rusia şi Belarusul, a avertizat vineri directorul Serviciului Federal de Securitate al Federaţiei Ruse (FSB), Aleksandr Bortnikov, potrivit agenţiei oficiale TASS.

"Cum funcţionează instrumentele de control extern, vedem pe exemplul Moldovei. Autorităţile moldoveneşti şi-au pierdut de fapt independenţa politică. Mai mult, astăzi Chişinăul se confruntă cu problema abandonării identităţii sale naţionale şi a statalităţii în general", a declarat el.

"Alianţa (NATO) antrenează literalmente Republica Moldova într-o confruntare militară cu Rusia şi Belarus", a adăugat şeful FSB

 Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, se află vineri în vizită în Belarus, scrie News.ro

Aleksandr Bortnikov a făcut aceste afirmaţii evaluând ameninţările existente la adresa Comunităţii Statelor Independente (CSI) în cadrul unei reuniuni a şefilor serviciilor speciale şi de securitate din organizaţia fostelor republici sovietice care gravitează în jurul Moscovei, precizează TASS.

Declaraţiile şefului FSB intervin după ce în ajun Ministerul rus de Externe, prin vocea purtătoarei de cuvânt Maria Zaharova, lansase acuzaţii similare.

Ministerul rus de Externe s-a arătat deranjat de acordul de securitate pe care Chişinăul l-a încheiat săptămâna aceasta cu Uniunea Europeană, primul de acest tip, acuzând UE că s-a transformat de facto într-o anexă a NATO, o anticameră pentru atragerea în alianţa militară occidentală a unor ţări neutre.

Moscova a avertizat aceste state că asistenţa occidentală nu aduce stabilitate şi securitate şi se încheie, de regulă, „tragic”.

"Târârea Moldovei şi Ucrainei în Uniunea Europeană are un caracter artificial şi ostentativ şi nu este necesară pentru locuitorii Europei", a spus Zaharova într-un briefing de presă.

"Este vorba de dizolvarea acestor ţări în comunităţi NATO-centrice sau direct în volane NATO", a afirmat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei ruse.

author-img_1

Cristian Sava

Reporter