Politic

Motivul creșterii tarifului la gaze, discutat în Parlament

video

Comunicarea defectuoasă între instituţii, inclusiv a autorităţilor statului, au dus la întârzierea achiziţiilor de gaze naturale, lucru ce a generat majorarea tarifului pentru consumatori. Este concluzia Parlamentului de la Chişinău după audierile privind situaţia din domeniul energetic. Atât întreprinderile din acest sector cât şi unele instituţii publice, au primit o serie de recomandări, pentru a evita astfel de situaţii.

La şedinţa de la Parlament, reprezentanţii Energocom, Moldovagaz şi ministrul Energiei au explicat motivele care au dus la creşterea preţului gazelor naturale. Ministrul Victor Parlicov sustine că un factor care a pus pe pauză achiziţiile de gaze a fost intervenţia militarilor ucraineni în regiunea Kursk a Federaţiei Ruse, acolo unde este amplasat gazoductul prin care gazele ruseşti ajung în Europa.


VICTOR PARLICOV ministrul Energiei: „La 6 august, armata ucraineană a intrat în Sudja. Sigur că bursele internaţionale au reacţionat şi au mers în sus. Văzând că sunt planificate achiziţii noi am solicitat să discutăm dacă este acum cel mai bun moment să procurăm sau să facem o pauză şi să calmeze panica pe burse."


VICTOR BÎNZARI director general interimar, S.A. ,,Energocom": „Este mai greu de a lua o decizie despre ce se va întâmpla cu preţul în viitor. Noi utilizăm nişte platforme care ne informează, de specialitate. Care dau nişte prognoze de preţ şi toţi traderii internaţionali le utilizează ca să decidă când e momentul potrivit de achiziţii."


Deputații recunosc că majorarea tarifului la gaz este rodul unor greşeli ce ţin de comunicarea între instituţii, inclusiv a ministerului Energiei și nu a existat o planificare a achiziţiilor de gaz pe termen lung.


RADU MARIAN președinte, Comisia parlamentară Economie, Buget, Finanțe: „De tranzacţionarea de gaze trebuie să se ocupe companiile. La Energocom şi Moldovagaz am solicitat să vină cu planuri de achiziţii pe termen lung, să nu fie tot pe ultimul moment. ANRE-ului i-am solicitat să vină cu un plan de comunicare pe beneficiile pieţei libere. Ca să nu avem pe viitor în sezonul următor fluctuaţii bruşte."


Directorul interimar Moldovagaz a precizat că, în prezent, gazele achiziționate pot acoperi lunile decembrie și ianuarie. Tot el a afirmat că nu poate garanta că tariful la gaze nu se va modifica luna următoare.


VADIM CEBAN director interimar S.A. "MOLDOVAGAZ": „Suntem în achiziţii, parţial pentru luna februarie şi martie. Chiar astăzi avem licitaţii, sper să obţinem cantitate şi preţ bun. Acum trebuie să asigurăm doar februarie şi martie.  Pentru luna ianuarie nimeni nu poate spune care va fi evoluţia preţurilor. Nimeni nu ştie pentru că luna ianuarie este foarte complicată."


Parlamentul urmează să organizeze o altă şedinţă de dezbateri pe problema aprovizionării cu gaze a regiunii transnistrene în acest sezon rece.

author-img_1

Redacția TVR Moldova

Reporter