Locuiesc la Sculeni, unii în Republica Moldova, iar alţii în România. Vorbim despre satele de la graniţă ce poartă acelaşi nume. De fapt, pe cele două maluri ale Prutului sunt sute de aşezări care au denumiri identice sau asemănătoare. Pe oamenii din localităţile gemene îi leagă limba vorbită, istoria, tradiţiile şi acelaşi dor.
DANIELA DANILOVA jurnalist TVR MOLDOVA: „În mai puțin de 20 de minute, am reușit să ajugem de la Sculeni... la Sculeni. Satele, unul din Republica Moldova și celălalt din România, sunt despărțite doar de o graniță. Adevărul este că locuitorii de pe ambele maluri au aceeași limbă și istorie, același dor și aceleași tradiții. Dar, mai ales, simt la fel - românește.”
Pentru locuitorii de la muchie de Prut nu există două sate, ci unul despărţit de linia de hotar. Sătenii din Sculeni, atât cei din Republica Moldova, cât şi cei din România, s-au obişnuit să facă naveta de câteva ori pe săptămână.
LOCAŢIE: SCULENI, ROMÂNIA: „Este Sculeniul vechi şi este Sculeniul nou.”
„Auzisem de bomboanele foarte renumite de la dvs de acolo, foarte bune. Şi mi-am luat foarte multe. Am nepoţi, mă duc şi iau dulciuri, mă duc şi iau biscuiţi, pâinea e foarte bună la dvs. Îmi aduce aminte de pâinea din copilărie care la noi nu mai există.”
LOCAŢIE: SCULENI, REPUBLICA MOLDOVA: „De Sf. Vasile, ne ducem toţi în Sculeniul vechi, centrul nu sărbătoreşte, sărbătorim acolo. Iar Revelionul îi sărbătorim aici. Toţi de acolo vin la noi şi, respectiv, ne ducem în vizită unul la altul.”
Poteci înguste, case ţărăneşti cu prispă şi căruţe trase de cai – pe toate le vezi şi într-un sat, şi în altul. În ambele localităţi auzi şi acelaşi salut de politeţe.
,,Dorul" tot ,,dor" e şi la Sculeni, în România, dar şi la Sculeni, în Republica Moldova. Sătenii au crescut cu aceleaşi doine, şezători, tradiţii.
LOCAŢIE: SCULENI, REPUBLICA MOLDOVA: „De ce sau de cine vă este dor? - De iernile cum erau înainte şi de simplitatea care era înainte.”
LOCAŢIE: SCULENI, ROMÂNIA: „Cui nu-i dor de copilărie?! Aş da tot ce am pentru copilărie.”
„Dorul este dor... dor de copii, copii-s plecaţi...”
LOCAŢIE: SCULENI, REPUBLICA MOLDOVA: „Nu am întâlnit părinţi carora să nu le fie dor de copii, de nepoţi, de nepoate.”
Locuitorii de pe-un mal şi de pe celălalt au bucuriile şi necazurile lor. Sunt cu gândul la familie, gospodărie şi pun preţ pe aceleaşi valori.
LOCAŢIE: SCULENI, REPUBLICA MOLDOVA: „- Ce este cel mai important pentru dvs? – Copiii, nepoţii şi strănepoţii. Aceasta este cea mai mare bogăţie a mea.”
LOCAŢIE: SCULENI, ROMÂNIA: „În viaţă, în primul rând sănătatea, că duc lipsă de sănătate, copiii să-mi fie aproape, să nu se ducă peste hotare, că au fost plecaţi şi m-a durut sufletul foarte mult pentru ei.”
În jur de 800 de localităţi din Republica Moldova, sau 40 la sută din totalul celor existente, au denumiri identice sau asemănătoare cu peste 2300 de aşezări de pe teritoriul României. Localităţi gemene sunt, de exemplu: Frumoasa, Hârjauca, Horodiște, Şişcani, Pitușca, Floreşti şi multe altele.
„De Republica Moldova chiar mi-e dragă.”
„Eu consider că suntem aşa... ca fraţii, ca fraţii.”
„Contează să ne iubim ca fraţii.”
LOCAŢIE: SCULENI, REPUBLICA MOLDOVA: „Sunt ca oamenii noştri. Ne întâlnim, colaborăm, stăm de vorbă, discutăm. Ei se plâng de greutăţilor lor şi noi, mă rog...”
„O ţară vecină, care ne ajută mult în toate... şi economic... MUSCA Românii sunt ca fraţii şi româncele ca surorile...”