Palatul Culturii din Iaşi, unul dintre cele mai importante şi impunătoare obiective din oraș, stârneşte în continuare interesul turiştilor. Clădirea a fost votată ca fiind una dintre cele mai frumoase clădiri iluminate nocturn din lume.
Astfel, bijuteria din centrul Iaşiului reuşeşte să adune, anual, mii de turişti din toate colţurile lumii. O dovadă a acestui fapt o reprezintă şi încasările înregistrate pe parcursul anului 2023, scrie Adevărul.ro.
Sute de mii de vizitatori într-un singur an
În anul 2023, Palatul Culturii din Iași a încasat nu mai puţin de 2.525.894 de lei din vânzarea biletelor. Numărul persoanelor care au vizitat instituția culturală este de 388.658.
Palatul Culturii găzduiește patru muzee de talie națională. Acestea sunt Muzeul de Istorie a Moldovei, Muzeul Etnografic al Moldovei, Muzeul de Artă și Muzeul Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu”.
În anul 2023, Muzeul de Istorie a Moldovei a înregistrat cel mai mare număr de vizitatori din cele patru obiective găzduite de Palatul Culturii, mai exact 109.952 de persoane. Acest muzeu are capacitatea de a prezenta trecutul întregii Moldove istorice, din cele mai vechi timpuri și până în perioada contemporană.
Palatul Culturii, superb şi pe timp de noapte
Cei care au reușit să ajungă în centrul Iaşiului știu că, pe timpul nopții, imaginea Palatului este una deosebită.
În anul 2019, celebra și impunătoarea clădire din centrul Iașului ce poate fi observată din aproape toate zonele orașului, a fost inclusă într-un top al celor mai frumoase clădiri ce trebuie văzute pe timp de noapte.
Palatul Culturii se află într-o companie selectă, alături de Palatul Regal din Madrid, Palatul Versailler, Palatul de Iarnă din Sankt Petersburg și Palatul Schönbrunn din Viena. În clasamentul realizat în 2019, de către Rolandia, Palatul Culturii ocupa poziția a treia.
Palatul Culturii a fost construit peste curtea domnească medievală din Moldova din 1434. Legenda spune că primul proiect de reconstrucție și extindere a Palatului Moldovei a fost comandat de către Alexandru Moruzi, domnitor al vremii, în 1803. Până în 1841, Palatul a mai fost reconstruit de către prințul Mihai Sturza. În 1906, clădirea a trecut printr-un amplu proces de reconstrucție, fiind abordat stilul neogotic.
Renovările au fost oprite de primul război mondial, dar au fost finalizate în 1925. Astfel, inaugurarea s-a făcut un an mai târziu, de către regele Ferdinand.