Social

Pași pentru reducerea violenței de gen în Republica Moldova

video

Conform unui raport oficial, Republica Moldova a înregistrat progrese considerabile în respectarea prevederilor Convenţiei de la Istanbul, privind violenţa asupra femeilor. Cu toate acestea, mai sunt necesare eforturi suplimentare, prin alocarea mai multor resurse umane şi financiare.

Pe 14 octombrie 2021, Parlamentul Republicii Moldova a votat ratificarea Convenţiei de la Istanbul iar autorităţile s-au angajat ca violenţa împotriva femeilor să fie pedepsită în mod corespunzător. Trebuiau alocate resurse pentru instituţiile responsabile, linii telefonice de urgenţă, disponibile non stop, adăposturi pentru victim și servicii de consiliere psihologică şi juridică.

ALEXEI BUZU, ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale: Eu cred că un pas important pe care l-am făcut noi este că am clădit această infrastructură de oameni şi instituţii pentru ca să poată să lucreze mult mai eficient în sensul prevenirii şi combaterii violenţei, avem mai mulţi specialişti în prima linie. VERONICA MIHAILOV-MORARU, ministrul Justiţiei: În unison cu prevederile Convenţiei de la Istanbul s-au făcut mai multe modificări ce ţine de revizuirea infracţiunilor de violenţă pentur o mai bună calificare în practică, ce ţine de înăsprirea pedepselor pentru agresori şi mai ales ce ţine de garanţiile procesuale de care să beneficieze o victimă atunci când este în faţa justiţiei.

Potrivit raportului GREVIO al Consiliului Europei, Republica Moldova a înregistrat progrese în respectarea şi aplicarea prevederilor Convenţiei de la Istanbul. Specialiştii spun că e nevoie de mai multe adăposturi pentru victime, în special în zonele rurale.

VIORICA ŢIMBALARI, director general, Agenţia Naţională de Prevenire şi Combatere a Violenţei: O să lansăm în 2025 programe de prevenire în mai multe localităţi din Republica Moldova cu o evaluare iniţială şi post program. O să facem formări a echipelor multidisciplinare cu primarii, asistenţi sociali, poliţişti, profesori, educatori, judecători şi procurori ne-au rugat să fie incluşi în aceste formări.

FALK LANGE, şef, Oficiul Consiliului Europei la Chişinău: Noi am ajutat Republica Moldova cu expertiză legislativă, am antrenat lucrătorii din prima linie. Ne străduim să îmbunătăţim cooperarea dintre agenţii. Vom avea curând un nou proiect pe acest segment. Totodată, unele probleme continuă, iar noi vom sprijini în continuare autorităţile.

Zilnic, cel puțin una din 3 femei suferă de violență fizică, psihologică, sexuală sau economică, din partea partenerului sau a unui membru al familiei. Violența împotriva femeilor este o încălcare gravă a drepturilor omului și o consecință a inegalității de gen în Republica Moldova. Estimările sugerează că mai mult de 63 % dintre femei și fete în vârstă de 15-65 au experimentat cel puțin o formă de violență în timpul vieții lor. Îngrijorător este faptul că anual, în Republica Moldova circa 40 de femei își pierd viața în urma actelor de violență suferite în familie.

author-img_1

Cristina Mirca

Reporter